České zákony jsou někdy papežštější než papež, v pohraničí a vyloučených lokalitách chybí lékaři, znělo na setkání měst a obcí

27.02.2015 10:00

Chybějící lékařská péče v pohraničí a sociálně vyloučených lokalitách, výnos z hazardních her i nejčastější chyby úřadů byly tématem čtvrtečního krajského setkání Svazu měst a obcí České republiky. Na čtvrteční setkání přijely do sálu Krajského úřadu v Hradci Králové desítky starostů. České zákony jsou někdy papežštější než papež, zaznělo také na setkání.

České zákony jsou někdy papežštější než papež, v pohraničí a vyloučených lokalitách chybí lékaři, znělo na setkání měst a obcí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek na krajském setkání v Hradci Králové

Předseda Dan Jiránek seznámil starosty s informačním servisem, právním poradenstvím svazu a s dosaženými výsledky. „Zákon o veřejných zakázkách zjednodušuje podmínky zakázek do padesáti milionů korun. Musí být jasně dána metodika, jak postupovat, aby nepřišel audit a úředníci neřekli: Ano, splnili jste zákon, ale nám se to nezdá. Metodika musí být jasná, a pokud podle ní budou obce postupovat, nesmějí mít starost, že by udělaly chybu,“ vysvětlil Jiránek. Jako jeden z úkolů Svazu měst a obcí vidí bránit decentralizaci veřejné správy, což se opakuje vždy, když je nová vláda. „Podařilo se nám dosáhnout, byť se zpožděním, navýšení platů o tři a půl procenta starostům,“ uvedl.

Zákony papežštější než papež

Specialista na financování Svazu měst a obcí ČR David Sláma rovněž zdůraznil změny v zákoně o zadávání veřejných zakázek. „Pokud se vám stalo, že jste museli zrušit výběrové řízení, protože se přihlásil jen jeden uchazeč, teď už mu zakázku můžete přidělit. Také limit na vícepráce se zvedl z deseti na dvacet procent,“ řekl starostům David Sláma, který má ve Svazu měst a obcí na starosti finance a dopravu. Zároveň prohlásil, že sama Česká republika bývá „papežštější než papež“, protože si sama zpřísňuje zákony ještě více, než přikazují směrnice Evropské unie.

Během informací zpoza řečnického pultu se mohli starostové ptát na běžné problémy, které řeší na úřadech. Místostarostku Albrechtic nad Orlicí Evu Královou zajímalo, zda je nutné vyvěšovat záměr o poskytnutí dotace i v případě, kdy se jedná například o pětitisícový příspěvek pro tamní fotbalový klub. „Je třeba mít písemnou žádost od klubu o finanční příspěvek, pak můžete finance poskytnout,“ vysvětlil David Sláma.

Chybějící lékařská péče

Zajištění základní lékařské péče v menších pohraničních obcích a sociálně vyloučených lokalitách bylo mimo jiné tématem Rudolfíny Voleské, která se ve svazu věnuje sociální oblasti a zdravotnictví. „Jednáme s Ministerstvem zdravotnictví o zlepšení situace. Problémem není ani tolik stárnutí, odchod do důchodu nebo nezájem lékařů provozovat praxi. Úkolem je spíše je motivovat, aby otevírali ordinace tam, kde je potřeba a nezůstávali ve velkých městech, kde je jich dostatek. Ministerstvo získalo prostředky z Evropské unie, aby je investovalo do vzdělávání a motivace lékařů ordinovat v těchto místech. Mohou pomoci s financováním prostor ordinace, podpořit lékaře v dojíždění a další způsoby. Doufáme, že přinesou efekt,“ řekla Rudolfína Voleská a dodala, že ministerstvo nyní vytipovává lokality, na něž bude třeba se zaměřit.

Zmínila také zákon o provozování hazardních her (v připomínkovém řízení) zaručující zvýšení daní a přímější výběr peněz určených pro sport. „Ze získaných pěti miliard korun by tři měly putovat na podporu sportu a dvě na omezení škodlivých společenských důsledků, které s sebou provoz hazardu nese,“ vysvětlila Voleská.

Setkání se starosty pokračují

Václav Toman starosty upozornil na nejčastější chyby na radnicích. „Patří mezi ně lhůta na zveřejňování záměrů, která musí být opravdu patnáct dní. Dále svolávání a průběh jednání zastupitelstva a pořizování zápisů,“ vysvětlil. Podle jeho slov není úplně všude dodržována pravidelnost jednání zastupitelů, tedy minimálně jednou za tři měsíce.

Svaz měst a obcí chystá další setkání se starosty, a to 2. března v Plzni, 5. března v Jihlavě, 10. března v Brně a 12. března v Pardubicích. Dále míří do Prahy, a to 17. března a o dva dny později přijedou do Karlových Varů. 23. března přivítá svaz Olomouc, 24. března Otrokovice a 25. března Ostrava.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…