Českému řidiči, kterému vlezli migranti do kamionu, ve Francii ještě zpřísnili trest. Zdechovský to těžko rozdýchává

01.02.2019 20:01

Řidič Jiří Sagan byl ve Francii odsouzen za pašování migrantů. Nepomohlo mu, když u soudu argumentoval, že 15 migrantů z Iráku mu do nákladního vozu vlezlo bez jeho vědomí a on o nich neměl ani tušení, dokud nebylo pozdě. Soud jeho argumenty nevyslyšel a dal mu dva roky na tvrdo. České řidiče to hodně rozzlobilo. Ve Francii je to teď prý „šílené“. Europoslanec Tomáš Zdechovský se přidal na stranu českých řidičů.

Českému řidiči, kterému vlezli migranti do kamionu, ve Francii ještě zpřísnili trest. Zdechovský to těžko rozdýchává
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Soud v severní Francii ve čtvrtek zpřísnil z 18 měsíců na dva roky vězení trest pro českého řidiče, v jehož kamionu úřady našly loni v přístavním městě Calais skupinu Iráčanů. ČTK to sdělil jeho právník Ladislav Drha. Řidič Jiří Sagan, který od počátku tvrdí, že o migrantech v chladícím boxu vůbec nevěděl, má také na čtyři roky zakázaný pobyt ve Francii.

Soud ve městě Douai tak vyhověl požadavku francouzské prokuratury a naopak nevyhověl návrhu obhajoby na úplné zproštění.

Podle právníka Drhy by se nyní řidič, který dlouhodobě s rodinou žije ve Španělsku a pracoval pro španělského dopravce, mohl podmínečně dostat na svobodu v červenci. Do délky trestu se mu totiž započítává i jeho dosavadní pobyt ve věznici Longuenesse.

Soud loni Sagana potrestal za pašování migrantů poté, co se v jeho kamionu po cestě z Calais do Anglie našlo 15 Iráčanů.

Řidič od začátku tvrdí, že o migrantech v chladicím boxu kamionu nevěděl. Běženci mu prý do návěsu vlezli, když spal. Petici za jeho propuštění podepsalo několik tisíc lidí.

Saganovi kolegové se jednoznačně staví na jeho stranu. Serveru Blesk.cz prozradili, že situace ve Francii je teď doslova „šílená“, a pokud jen trochu mohou, vyhýbají se této části Evropy širokým obloukem.  

„Projíždět Francií je šílenost. To, co se tam děje, je neskutečný. Po povinné přestávce můžete po prohlédnutí auta zjistit, že vám narušili náklad nebo, nedej bože, vykradli kabinu,“ uvedl řidič Lukáš Vařil (31) pro Blesk.cz. A nebyl jediný.

„Bezpečnostní složky ve Francii to prostě nezvládají, nemůžete se pomalu ani v klidu na cestě vyčůrat, protože vám za tu chvíli dokážou vykrást kabinu nebo vlézt do nákladového prostoru,“ svěřil se kamioňák Martin Medelský s tím, že občas okem ani nepoznáte, že migranti narušili pečeť, vlezli do nákladního vozu.

„Pokud jedete s chlaďákem, máte tam izolační plechovou vrstvu. Tam prostě nejde poznat, že se tam někdo dostal, hlavně vás ani nenapadne, že by někdo vlezl do mrazáku,“ obhajoval řidič Martin kolegu.

Další z řidičů serveru prozradil, že vůbec nejnebezpečnější okamžik cesty nastává na parkovišti, když musí každý řidič povinné zastavovat na zákonem stanovenou pauzu. V té době prý může být jeho náklaďák celý vykraden.

Europoslanec Tomáš Zdechovský na sociální síti Facebook na slova českých řidičů poukázal ještě jednou, aby zdůraznil absurdnost celé situace.

Ve vyjádření pro server dodal, že rodina pana Sagana je teď bez přijmu a jeho žena má navíc rakovinu. O to je Saganův případ hroznější.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…