Česko a uprchlíci: Jordánsku můžeme poskytnout až 100 milionů, říká premiér

24.10.2015 15:58

Česko je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) připraveno pomoci Jordánsku více než 100 miliony korun v příštím roce na zvládnutí migrační krize. Nabízí i lékařskou pomoc nebo výcvik vojáků. Sobotka to řekl novinářům v Praze krátce před odletem do Ammánu.

Česko a uprchlíci: Jordánsku můžeme poskytnout až 100 milionů, říká premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

"Já tam neletím s prázdnou. Letím s nabídkou pomoci v rozsahu přes 100 milionů korun, kterou je Česká republika schopna poskytnout v příštím roce," uvedl předseda vlády. Letos bylo na pomoc Jordánsku vyčleněno o zhruba 20 milionů korun méně. Sobotka uvedl, že ještě letos budou v Jordánsku působit dva české lékařské týmy v rámci program Medevac. V tomto programu bylo od roku 2014 do Jordánska vysláno celkem 12 civilních lékařských týmů, které ve spolupráci s místními partnery uskutečnily dohromady 224 operací.

Premiér rovněž řekl, že během listopadu budou do Česka přesunuty další dvě rodiny syrských uprchlíků, aby se jejich dětem dostalo odpovídajícího léčení. Tři takovéto rodiny už do ČR přicestovaly. Celkem by letos mělo být v Česku přijato až 80 těchto uprchlíků, poznamenal premiér. Zmínil i pomoc ve vojenské oblasti, tedy výcvik jordánských vojáků českými instruktory. "Zvažujeme i možnost využití jordánských výcvikových prostorů pro naši armádu," dodal Sobotka.

Předseda vlády se má v Jordánsku setkat s králem Abdalláhem II. i premiérem Abdalláhem Ansúrem. Navštívit hodlá také uprchlický tábor Zaatarí, jeden z největších na Blízkém východě. Chce se přesvědčit o podmínkách, jaké zde panují, a také o tom, jaký dopad měly finanční prostředky, které na jeho podporu ČR poskytla.

Sobotkova návštěva podle jeho slov souvisí s bojem proti Islámskému státu a uprchlickou krizí. Ministerského předsedu bude zajímat, jak teď Jordánsko hodnotí situaci na Blízkém východě a kde vidí možnosti lepší spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…