Česko bude na summitu k uprchlíkům žádat ochranu hranic EU

09.11.2015 11:11

Vláda dnes schválila mandát pro blížící se maltský summit EU k migraci. Prioritami jsou ochrana vnějších hranic a dohody s Afrikou a Tureckem, uvedl to na Twitteru státní tajemník pro EU Tomáš Prouza. Valettský summit se bude konat ve středu a ve čtvrtek a zúčastní se ho i zástupci afrických zemí, ze kterých do Evropy přicházejí uprchlíci.

Česko bude na summitu k uprchlíkům žádat ochranu hranic EU
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

"Mandát na vallettský summit k migraci schválen. CZ priority: ochrana vnější hranice, schopnost dohody s Afrikou, podmínky dohody s Tureckem," napsal na Twitter Prouza.

Summitu se za Českou republiku zúčastní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU - ČSL).

K účasti na summitu byli pozváni zástupci členských států EU a afrických zemí, které jsou stranami rabatského a chartúmského procesu, a představitelé Komise Africké unie, Komise Hospodářského společenství států západní Afriky (ECOWAS), Organizace spojených národů (OSN) a Úřadu pro mezinárodní migraci.

Dnes o migrační krizi jednají v Bruselu ministři vnitra zemí EU. Na programu jejich schůzky jsou mimo jiné možnosti spolupráce s Tureckem nebo snaha o zlepšení operativní spolupráce unijních zemí při ochraně hranic či azylové procedury.

Turecko, kde jsou více než dva miliony uprchlíků z válkou ničené Sýrie, je pro evropské snahy dostat migrační tlak pod kontrolu klíčovou zemí. Unie proto před několika týdny začala s Ankarou vyjednávat o společném akčním plánu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…