Česko by mohlo přičlenit brigádu k velitelskému centru v Polsku

04.06.2015 22:10

Česko by mělo přičlenit sedmou mechanizovanou brigádu k mezinárodnímu velitelskému centru v polském Štětíně na severozápadě Polska. Novinářům to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) po dnešním jednání s německou ministryní Ursulou von der Leyenovou. S ministryní jednal také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a to jak o vojenské spolupráci, tak i třeba o situaci na Ukrajině.

Česko by mohlo přičlenit brigádu k velitelskému centru v Polsku
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

"V multinárodním centru ve Štětíně se chceme výrazně podílet," řekl Stropnický, který v souvislosti s tím mluvil o roku 2019. V úvahách je podle něho to, že česká brigáda by se mohla stát součástí německé divize. "Celý Štětín je koncipován především jako bezpečnostní ujištění našich spojenců, baltských států a Polska, vzhledem k situaci na východní Ukrajině," dodal Stropnický.

Při společném jednání se Sobotkou probrala Leyenová česko-německý strategický dialog

Z napjaté situace na východě Ukrajiny má Leyenová, jak řekla, vážné obavy. "Víme, jak křehká je situace," uvedla. Je podle ní důležité, aby byly naplňovány minské dohody a aby tento pokrok nebyl zničen. Leyenová dále řekla, že oba politici debatovali o mocenské politice Kremlu, takzvaném Islámském státu, fenoménu hybridních válek i o kybernetické bezpečnosti. "Máme velmi úzkou spolupráci, která má velmi přátelský základ," dodala německá ministryně.

Při společném jednání se Sobotkou probrala Leyenová česko-německý strategický dialog, spolupráci ministerstev obrany i některá zahraniční témata, oznámil ČTK mluvčí vlády Martin Ayrer. Strategický dialog, jehož deklaraci mají podepsat ministři zahraničí obou zemí v létě, má posílit spolupráci Česka a Německa na úrovni ministerstev.

Jednou z priorit dialogu je právě vojenská spolupráce, která by Česku podle Sobotkovy vlády pomohla i hospodářsky. "Může vytvořit řadu pobídek pro spolupráci českého a německého obranného průmyslu s příznivým vlivem na ekonomiku i politiku zaměstnanosti," uvedl Ayrer. Premiér podle něj hovořil s německou ministryní také o spolupráci v rámci NATO, migraci, situaci na Ukrajině a koordinaci sankcí vůči Rusku či boji proti Islámskému státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…