Česko čekají nejšpinavější volby v historii, předpověděl na Frekvenci 1 Hašek

11.09.2016 18:08

Hostem Luboše Xavera Veselého v jeho Pressklubu na Frekvenci 1 byl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Vyjádřil se například k předvolebním kampaním i k následujícím parlamentním volbám. Nehezky mluvil především o hnutí Andreje Babiše ANO.

Česko čekají nejšpinavější volby v historii, předpověděl na Frekvenci 1 Hašek
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

„Noviny z impéria Andreje Babiše beru jako předvolební plátek hnutí ANO. Pokud tedy něco píše MF Dnes, jsem zcela klidný, neboť to není vždy úplně pravda. Z hlídacích psů demokracie se stávají hlídací pudlové Andreje Babiše,“ vyjádřil se Hašek k aktuální kauze neexistující mluvčí Lucie Proutníkové, jíž byla ve skutečnosti lobbistka Jana Mrencová. Kauzu rozvířily právě deníky z vydavatelství Mafra patřící vicepremiérovi Andreji Babišovi. Hašek také přiblížil práci kontrolního výboru, který prozkoumal smlouvy a objednávky s agenturou Profil, spojené s lobbistkou Mrencovou. Výbor podle něho konstatoval, že bylo vše v pořádku a že nebyly porušeny žádné směrnice. 

„Česko čekají nejšpinavější volby v historii. Toto však bude jen generální zkouška pro predátorské hnutí ANO v příštích parlamentních volbách,“ nešetřil kritikou babišovců Hašek. „Nekecám a makám už osm let. V barvách sociální demokracie. K tomu se hrdě hlásím,“ dodal.

Následně zmínil hru Andreji, nezlob se, jež je součástí jeho předvolebního programu. Lidé v ní mohou dojít k Čapímu hnízdu. „U veřejně činných osob je platné precedentální rozhodnutí soudu, že musí snést vyšší míru kritiky. Sporu se nebojím,“ dodal k tomu. 

„O křeslo předsedy se žádný tuhý boj nesehraje. Nyní jsme v ostré fázi předvolební kampaně. Vše vyhodnotíme až po volbách. Uvidíme, jak uspějí koblihy a bílé košile Andreje Babiše,“ rýpl si opět do hnutí ANO. „Sociální demokracie se připravuje především na parlamentní volby na podzim, do kterých zřejmě půjdeme pod vedením Bohuslava Sobotky jako předsedy vlády a premiéra. Nevidím nikoho široko daleko, a to ani při pohledu do zrcadla, kdo by chtěl vystřídat Bohuslava Sobotku,“ doplnil. Podle jeho slov je jeho ambicí uspět v krajských volbách, porazit Babišovo hnutí ANO a vytvořit smysluplnou koalici. „Uvidíme, jaká bude celková konstelace v Asociaci krajů, kde bych chtěl zůstat předsedou,“ podotkl s tím, že vzdálenost do vysoké politiky je 200 kilometrů, což je vzdálenost mezi Prahou a Brnem. „Pokud by sociální demokracie chtěla za několik let, abych pomohl straně, o té výzvě bych přemýšlel, ale aktuálně žádné zaječí úmysly nemám,“ řekl.

Následovala diskuse o firemních školkách či o víně. „Zpřísníme prodej sudového vína. Když Celní správu posílil Jihomoravák Robert Šlachta, měli by celníci posílit a ohlídat nepoctivce,“ řekl mimo jiné Hašek.  

Posledním tématem hovoru byla uprchlická krize. „Byl bych nejraději, kdyby žádná uprchlická krize nebyla. To, že do Evropy nemíří žádná velká vlna, neznamená, že se tak nestane. Nevylučuji například to, že v případě, že Evropská unie nevyhoví Turecku v bezvízovém styku, nepustí prezident Erdogan do Evropy řadu migrantů. Zatím je relativní klid, ale kdo je připraven, není překvapen,“ řekl k tomu Hašek. Podle svých slov se de facto ztotožňuje s prezidentem Milošem Zemanem. „Z drtivé většiny nejde o uprchlíky před válkou, ale o ekonomické migranty,“ dodal s tím, že by měla Česká republika pomáhat v místech, odkud uprchlíci odcházejí. Jak závěrem Hašek řekl, ze strany Miloše Zemana jej velmi potěšila věta, kterou se jej zastal v otázce nepravé mluvčí. „Posuzujte hejtmana podle práce, nikoliv podle tiskové mluvčí,“ uvedl Zeman v Pressklubu před čtrnácti dny. 

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…