Česko chce pomoci Egyptu s přechodem k demokracii

11.03.2011 16:51

Česká republika už začala v Egyptě zjišťovat, jak by mohla pomoci se společenskými změnami a s přechodným obdobím na cestě k demokracii. Velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka řekl ČTK, že český zastupitelský úřad a Člověk v tísni v Egyptě například pořádají schůzku pro sedm desítek Egypťanů z nevládních organizací.

Česko chce pomoci Egyptu s přechodem k demokracii

Kafka, český velvyslanec v Egyptě, se účastní dvoudenní velvyslanecké porady v pražském ústředí, kterou ministerstvo svolalo v reakci na nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě. Diplomaté slaďují pozice pro další postup, protože dominový efekt protestů region historicky mění.

České zkušenosti s revolucí

O možnosti předávání českých zkušeností s pádem totality hovořil nedávno šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

"Egyptu nabízíme zkušenost, která je historicky ještě relativně nedávná," uvedl Kafka. "Už tímto směrem jde část našich aktivit a část našich zdrojů, zejména lidských. Pokoušíme se najít, kde by zkušenosti naši lidé mohli předat a jaké modely se v Egyptě dají uplatnit," uvedl. Zkušenosti může Praha nabídnout v oblasti ekonomické, fiskální i nevládním organizacím.

Protesty postihly značnou část arabských zemí

Nedávné masivní protesty Egypťanů nespokojených se svojí životní situací přiměly k odchodu dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka. O funkci přišel 11. února. V zemi se nyní čeká na volby. U moci je armáda, která vytvořila vládu z lidí, kteří opozici nevadí. Referendum o ústavních změnách se bude konat 19. března. Projednají se tam také nové podmínky pro volbu prezidenta.

Egypt je jednou ze zemí, které se nevyhnuly vlně demonstrací v arabských zemích. Změny se udály v Tunisku, nepokoje v Libyi přerůstají v občanskou válku mezi opozicí a jednotkami vůdce Muammara Kaddáfího. Demonstrace lidí protestujících proti státnímu zřízení jsou i v Jemenu, Kuvajtu, Saúdské Arábii, Jordánsku či Íránu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…