Česko chce rozvojovou pomoc, poskytovanou dalším zemím, udržet na současné výši

07.06.2015 10:34

Dvoustranná rozvojová pomoc České republiky nemá v příštích třech letech klesnout pod 854 milionů korun ročně. Navrhuje to Ministerstvo zahraničních věcí vládě v materiálu, který bude v pondělí kabinet projednávat. Rozvojová podpora, kterou bude Česko poskytovat dalším zemím, tak má zůstat minimálně na stejné úrovni jako dosud. Černínský palác by se přitom rád dohodl s Ministerstvem financí na jejím navýšení, aby se Česko přiblížilo závazku Evropské unie v této oblasti. Český příspěvek je totiž zatím hluboko pod představami Unie.

Česko chce rozvojovou pomoc, poskytovanou dalším zemím, udržet na současné výši
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„V první fázi nám jde o to, aby vládou prošlo to, že se příspěvek České republiky nebude měnit, že se nesníží,“ řekl ČTK k návrhu náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, pod něhož agenda rozvojové spolupráce spadá. „Podle toho, jak proběhnou další jednání o migraci a o rozvojových cílech, bychom chtěli otevřít diskusi o navýšení těch prostředků,“ dodal.

Česká republika v současnosti přispívá na rozvojové projekty částkou odpovídající 0,11 procenta HDP. Unijní závazek je přitom 0,7 procenta. „Ze strany Unie a ze strany zemí, které tu pomoc dostávají, je velký tlak, aby členské státy jejich příspěvek zvýšily,“ připustil. Na to ovšem potřebuje Černínský palác souhlas Ministerstva financí, který zatím nemá.

Česká rozvojová pomoc by podle materiálu měla i nadále primárně směřovat do 12 zemí, jejichž rozvoj Česko podporuje dlouhodobě – do Afghánistánu, Bosny a Hercegoviny, Etiopie, Moldavska, Mongolska, Gruzie, Kambodže, Kosova, Palestiny, Srbska, Zambie a na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničí současně usiluje o to, aby pomoc Afghánistánu a Ukrajině, která je zatím časově omezena, pokračovala dál.

I v souvislosti s aktuálními debatami v EU chce Česko zaměřit svou rozvojovou pomoc na prevenci migrace. „My si myslíme, že do budoucna by to měla být silná stránka naší pomoci. Pomáhat budovat kapacity v rozvojových zemích, aby tam byla zaměstnanost, aby tam zůstávali lidé a země zůstaly stabilní, což je prevence k migračním tlakům, které v těchto zemích jsou,“ poznamenal Tlapa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…