Česko dá téměř tři miliony korun misi OBSE na Ukrajině

01.12.2014 20:10

Česká republika poskytne zvláštní monitorovací misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině 2,8 milionu korun. Dnes tento finanční dar schválila vláda. Peníze mají misi pomoci pokrýt náklady vzniklé v souvislosti s jejími novými úkoly, které pozorovatelé plní po podpisu minského protokolu z počátku září. Obě strany konfliktu se v něm dohodly na příměří, které se však nedodržuje.

Česko dá téměř tři miliony korun misi OBSE na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Pražského Majdanu účastníci zapalovali svíčky za padlé v konfliktu na Ukrajině

Mise OBSE má podle smluv z běloruské metropole monitorovat klid zbraní, ověřovat jeho dodržování, informovat o incidentech a kontrolovat bezpečnostní situaci na ukrajinské straně hranice s Ruskem v Luhanské a Doněcké oblasti, o které svádějí boje ukrajinské vládní síly s proruskými separatisty. Ty podle Kyjeva a Západu podporuje Moskva, která to ale popírá.

„Tyto nové úkoly s sebou přinesly zvýšené nároky na technické vybavení mise a její personální obsazení," uvedlo Ministerstvo zahraničních věcí, které návrh na dar pozorovatelům OBSE vládě předložilo. „Mise potřebuje zejména pancéřované vozy, dále vrtulník pro zajištění evakuace zraněných osob a dvě polní chirurgické jednotky s lékařským personálem. Činnost mise rovněž podporují bezpilotní letouny. Navýšit je rovněž třeba počty expertů v misi na celkové číslo 500 monitorů," vyjmenovala česká diplomacie.

Celkový rozpočet mise se podle ní odhaduje na více než 76 milionů eur (2,1 miliardy Kč).

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…