Česko daruje mezinárodním organizacím a institucím 37 milionů korun

04.11.2019 18:20

Česko do konce roku daruje vybraným mezinárodním organizacím a institucím 37,24 milionu korun. Příslušný návrh Ministerstva zahraničí dnes schválila vláda, informoval tiskový odbor Strakovy akademie. Navržené dary vycházejí z Koncepce zahraniční politiky ČR schválené v roce 2015 a podle ministerstva jsou významným nástrojem pro prosazování cílů české zahraniční politiky.

Česko daruje mezinárodním organizacím a institucím 37 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda nepadla. Pro návrh bylo 90 poslanců, proti návrhu 92

Podle návrhu Ministerstva zahraničí se finanční dary rozdělí mezi 48 organizací a institucí. Poskytnutí daru podle předkládací zprávy vychází z politických rozhodnutí jednotlivých členů vlády a je vázáno na projekty, které souvisejí s národními zájmy Česka.

Nejvyšší dar 5,35 milionu korun půjde do svěřenského fondu NATO, který slouží k posílení spolupráce s kandidátskými a partnerskými zeměmi Aliance. Pět milionů korun podle návrhu Ministerstva zahraničí dostane rakouský Institut humanitních věd (IWM), na jehož podpoře se Česko a Rakousko dohodly v roce 2017. Peníze půjdou zejména na podporu výzkumu díla českého filozofa Jana Patočky, především jeho prací týkajících se Evropy.

Česko daruje i 2,5 milionu korun Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) s cílem podpořit aktivity v digitalizaci, stejná částka má jít i pro Mezinárodní agenturu pro atomovou energii. Dvoumilionový dar půjde pro Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, 1,75 milionu korun by měla dostat mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která monitoruje situaci v konfliktních oblastech na východě Ukrajiny. Menší příspěvky směřují například do svěřenského fondu, který se zabývá odminováním v oblasti bývalé Jugoslávie, nebo na stipendia Rádia Svobodná Evropa pro novináře z Ruska a balkánských zemí.

Česko poskytuje dary mezinárodním organizacím a institucím každoročně. Loni na tyto účely vyčlenilo 24,53 milionu korun. Peníze na poskytnutí darů čerpá Ministerstvo zahraničí ze svého rozpočtu.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…