Česko dnes navštíví izraelský prezident Reuven Rivlin

20.10.2015 6:23

Do Prahy dnes v podvečer přiletí na oficiální návštěvu izraelský prezident Reuven Rivlin se svou manželkou Nechamou. V Česku zůstane do pátku, postupně se setká s předními českými ústavními představiteli. Navštíví také památník v Terezíně, kde uctí památku obětí druhé světové války. Jedním z témat Rivlinových jednání v Praze by mohla být zbrojní spolupráce.

Česko dnes navštíví izraelský prezident Reuven Rivlin
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Rivlin do Česka zavítá na pozvání prezidenta Miloše Zemana. S ním se na Pražském hradě setká ve středu v poledne. V sídle hlavy českého státu bude přivítán s vojenskými poctami. Zeman s izraelským prezidentem bude jednat o společných projektech v oblasti bezpečnosti a o českých projektech v Izraeli v oblasti logistiky a železniční dopravy. Mluvit spolu budou i o povolební situaci v Izraeli a o tamní zhoršené bezpečnostní situaci.

Izraelský prezident je považován za nacionalistu

Šestasedmdesátiletý Rivlin je desátým izraelským prezidentem, v úřadu je od loňského července. V rámci své pravicové strany Likud je řazen spíše k nacionalistické části.

Česko platí dlouhodobě za jednoho z nejbližších spojenců židovského státu a obě vlády udržují nadstandardní dialog. Podle Rivlina jsou vztahy mezi ČR a Izraelem výjimečné. Při loňském setkání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou v Izraeli ocenil pomoc Česka v minulosti při vzniku samostatného izraelského státu.

Navštíví česko-izraelský podnikatelský seminář

Jeruzalémský rodák Rivlin patří k jedné z nejstarších židovských rodin v Jeruzalémě, která do města přišla před osmi generacemi. Nejstarší známý člen rodu žil v 16. století ve Vídní a zemřel v roce 1559 v Praze.

Ve středu se izraelský prezident sejde ještě s předsedou Senátu Milanem Štěchem. Večer se na jeho počest na Pražském hradě uskuteční státní večeře. Ve čtvrtek Rivlina čeká schůzka s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem a premiérem Sobotkou. Společně se Zemanem navštíví česko-izraelský podnikatelský seminář.

Posledním izraelským prezidentem, který pobýval v ČR, byl Rivlinův předchůdce v úřadu Šimon Peres. Do Česka zavítal v březnu 2009.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…