Česko dnes pošle Norsku protestní nótu kvůli bratrům Michalákovým

07.10.2015 8:46

Česko dnes pošle Norsku diplomatickou protestní nótu kvůli rozhodnutí norských úřadů o zbavení české matky Evy Michalákové rodičovských práv k synům. Dohodl se na tom v úterý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministry zahraničí, spravedlnosti a s ministryní práce.

Česko dnes pošle Norsku protestní nótu kvůli bratrům Michalákovým
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny – dnes desetiletého Denise a šestiletého Davida – v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud považoval ale zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková loni v prosinci požádala o přezkoumání. Krajská komise případ řešila v září a rozhodla o tom, že by matka měla přijít o rodičovská práva a mladší hoch by měl jít do adoptivní rodiny. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam žije.

Kromě protestní nóty bude ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) žádat o vysvětlení příslušné norské sociální úřady. A až matka vyčerpá v Norsku všechny právní prostředky, podpoří ji ČR případně u Evropského soudu pro lidská práva.

Postupem v případech odebírání dětí by se měli zabývat i ministři zemí V4. Marksová svolá oficiální schůzku. Její ministerstvo už se obrátilo na instituce v jednotlivých státech, jak postupují ony. Informace ale zatím nemá. „Neexistuje jednotný systémový postoj, který by kauzy řešil,“ uvedla ministryně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…