Česko, do toho! Vyjádřil se Michal Horáček

31.12.2015 15:40

I když to byl krušný rok, jsme na dobré cestě, píše bývalý majitel sázkové kanceláře a skladatel písňových textů Michal Horáček v článku, který zveřejnil na svém facebookovém profilu a v němž se ohlíží za právě končícím rokem.

Česko, do toho! Vyjádřil se Michal Horáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Textař Michal Horáček

Připomíná, že v roce 2015 ozbrojené konflikty drtily domovy i životní perspektivy lidí v Sýrii, Iráku, Afghánistánu, na východě Ukrajiny i jinde.

Připomíná vzedmutí svým rozsahem nevídané uprchlické vlny, teroristické útoky a řeckou krizi. Posteskl si také nad tím, že smysluplnost veřejné debaty podryla na jedné straně absurdní míra „politické korektnosti“ a na druhé straně vzrůstající dojem, že „pravda“ jako čitelný pojem ztrácí smysl, protože informací je příliš mnoho a je stále obtížnější rozlišit ty skutečné od zlovolných výmyslů.

Přes svízele trvá něco skutečně obdivuhodného

Upozornil na to, že přes to všechno trvá „něco blahodárného a skutečně obdivuhodného“. „Práce a tvořivost, nové nápady a odvaha k jejich uskutečnění. A v tom jsme dobří nebo aspoň ne horší než jiní,“ domnívá se Horáček.

Připomíná, že v historii jsme se netěšili takové hmotné prosperitě jako dnes. „Nikdy jsme neměli tolik vzdělaných lidí, ani tak zcestovalých, ani tak svobodně se vyjadřujících, ani dožívajících se takového věku,“ vypočítává klady současné doby.

Na základě toho všeho dochází k závěru, že navzdory potenciálně vážným ohrožením a všem reálným svízelům, které prý charakterizují jakoukoli dobu, jsme na dobré cestě.

Celý text příspěvku Michala Horáčka na jeho facebookovém profilu:

Byl to krušný rok.

Ozbrojené konflikty drtily domovy i životní perspektivy lidí v Sýrii, Iráku, Afghánistánu, na východě Ukrajiny i jinde. Vzedmula se uprchlická vlna, bezprecedentní svým rozsahem. Nevinní lidé umírali po zbabělých útocích teroristů. Řecká fiskální krize ohrozila ekonomické zdraví přinejmenším Evropy. Smysluplnost veřejné debaty podryla na jedné straně absurní míra „politické korektnosti“ a na druhé vzrůstající dojem, že „pravda“ jako čitelný pojem ztrácí smysl, protože informací je příliš mnoho a je stále obtížnější rozlišit ty skutečné od zlovolných výmyslů.

A tak by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho.

A přece... něco blahodárného a skutečně obdivuhodného trvá: práce a tvořivost, nové nápady a odvaha k jejich uskutečnění. A v tom jsme dobří, nebo aspoň ne horší než jiní. Ta mašina úsilí možná ne všech, ale nepochybně spousty Čechů klape dál a přináší výsledky. Nikdy v historii jsme se netěšili takové hmotné prosperitě jako dnes, nikdy jsme neměli tolik vzdělaných lidí, ani tak zcestovalých, ani tak svobodně se vyjadřujících, ani dožívajících se takového věku...

A tak si myslím, že navzdory potencionálně vážným ohrožením a všem reálným svízelům, které ovšem charakterizují jakoukoli dobu, jsme na dobré cestě.

Kéž po ní s pomocí Boží v roce 2016 postoupíme zas o kus dál.

Česko, dotoho.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…