Česko jako banánová republika potřebuje změnu, píší Němci

18.06.2013 10:05

Banánovou republiku připomíná podle úterního vydání listu Berliner Zeitung dění v Česku. Země podle deníku potřebuje zásadní změnu politické kultury a jediné východisko ze současné krize představují předčasné volby. Další německojazyčné deníky však zdůrazňují, že vše je teď v rukou prezidenta Miloše Zemana, jenž by mohl upřednostnit úřednickou vládu, kterou by fakticky ovládal. Právě Zemana tak některé listy označují za skutečného vítěze nynější situace.

Česko jako banánová republika potřebuje změnu, píší Němci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

"Česká korupční aféra ukazuje, že země potřebuje zásadní změnu své politické kultury," soudí Berliner Zeitung v komentáři nazvaném "Česko jako banánová republika". ČR podle listu nemá jinou možnost, než co nejrychleji uspořádat předčasné volby. "Jakékoli otálení s novými volbami by politickou krizi ještě zhoršilo. Důvěru ve své politiky Češi beztak již ztratili. Nejhloupější na celé situaci je to, že ani volby základní problém nevyřeší," dodává berlínský deník.

Základním problémem je propojení vysoké politiky s korupcí a organizovaným zločinem

Tím problémem je podle něj propojení vysoké politiky s korupcí a organizovaným zločinem, které se podle Berliner Zeitung netýká jen současných vládních stran, ale i opozice. "Česko tak potřebuje víc než jen změnu vlády," zdůrazňuje list. Osobnost, která by přinesla onu zásadní změnu politické kultury, "není ale široko daleko vidět", poznamenává deník.

Předčasné volby jako nejpravděpodobnější východisko ze současné krize vidí také Frankfurter Rundschau. Rakouský Kurier a další listy nicméně připomínají, že na tahu je teď prezident Zeman. "Jeho postup je ale nevypočitatelný," zdůraznil německý Die Welt stejně jako rakouský Die Presse.

Zeman jako vítěz nejnovějších událostí

"Zeman už teď platí za vítěze nejnovějších událostí. Už po svém lednovém zvolení vyhlásil, že by rád viděl konec Nečasovy vlády. Teď, když se mu to přání splnilo, bude moci vybrat vládu novou," píše rakouský Wiener Zeitung, podle něhož by prezidentovi "do rukou hrál úřednický kabinet".

Že má nyní Zeman "všechny nitky v ruce", připomíná také berlínský Der Tagesspiegel a ptá se: "Bude nyní vládnou prezident?" Pokud by jmenoval kabinet složený z odborníků, vzrostl by podle listu prezidentův vliv, protože "přechodná vláda by na něm byla přímo závislá".

Pád Nečase jako román od Rosamunde Pilcherové

Řada deníků v Německu a v Rakousku se ještě vrací k okolnostem pádu premiéra Petra Nečase a jeho příčinám. Zatímco některé je přirovnávají k "thrilleru s prvky jako sex, korupce a špionáž" nebo "kýčovitému románu od Rosamunde Pilcherové", švýcarský Neue Zürcher Zeitung líčí Nečase jako součást klientského systému v české politice, jehož potírání umožnila paradoxně právě jeho vláda. "To je ta jediná dobrá zpráva mezi mnoha špatnými," konstatuje curyšský list.

reklama

autor: vfe, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…