Česko jde do háje, nás se to ale netýká. Politolog Doležal se diví nad průzkumem

11.12.2013 8:52

Politolog a publicista Bohumil Doležal se na stránkách serveru Reflex.cz zamýšlí nad výsledky průzkumů veřejného mínění, které provádí agentura CVVM. Některé z nich dávají podle autora komentáře příležitost nahlédnout do duše lidí, vypovídají o naší životní filosofii a čas od času se dotýkají i posledních věcí člověka.

Česko jde do háje, nás se to ale netýká. Politolog Doležal se diví nad průzkumem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Jedním z takových průzkumů je podle Bohumila Doležala hodnocení naší ekonomické situace a životní úrovně. Přestože většina respondentů nehodnotí ekonomickou situaci České republiky zrovna kladně, na životní úroveň si nestěžuje 70 procent lidí.

Celý komentář Bohumila Doležala na Reflex.cz ZDE.

"Zračí se v tom však také jakýsi životní optimismus: I když 'ekonomická situace' jde zugrunde, nás se to naštěstí až tak netýká. Ekonomická situace je jen to, o čem každý večer chvíli povídají v televizi," píše publicista. Zároveň v tom ale spatřuje jistou dávku schizofrenie, protože obojí by spolu podle něj mělo přece souviset.

Bezpečnostní rizika

Nejnovější průzkum CVVM se týká bezpečnostních rizik, jako jsou například ekonomická krize, přírodní katastrofy nebo epidemie, a pocitu bezpečí české společnosti při pohledu do budoucnosti. "Pozoruhodné je, že budoucnost lidstva vidí černě 60 procent respondentů," všímá si Doležal.

"Jen 38 procent lidí si však myslí, že jsou ohroženi oni nebo jejich blízcí. Z toho plyne především, že mezi námi žije přinejmenším 22 procent optimistů, přesvědčených, že přírodní katastrofy, epidemie a globální ekonomická krize se jim vyhnou (jsou to jen věci, o nichž se povídá v televizi). A šířeji vzato: Lidstvo zcela nepochybně směřuje kamsi, a česká společnost jak by smet. Nás se to naštěstí až tak netýká," píše autor komentáře.

Závěrem přidává úplně jiný pohled, o němž se píše "v jedné staré knížce", tedy Bibli: "Jednomu člověku se na polích hojně urodilo. Uvažoval o tom a říkal si: 'Co budu dělat, když nemám kam složit svou úrodu?' A pak si řekl: 'Tohle udělám: Zbořím stodoly, postavím větší a tam shromáždím všechno své obilí a řeknu si: Teď máš velké zásoby na mnoho let; klidně si žij, jez, pij, buď veselé mysli.' Ale Bůh mu řekl: 'Blázne! Ještě této noci si vyžádají tvou duši, a čí bude to, co jsi nashromáždil?"

reklama

autor: adr

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…