Česko má po téměř roce velvyslance v Rakousku, stal se jím Sechter

11.11.2013 20:39

Rakouský prezident Heinz Fischer v pondělí převzal pověřovací listiny od nového českého velvyslance v alpské republice Jana Sechtera. Sechter ve funkci nahradil Jana Koukala, který na tomto postu skončil loni v prosinci.

Česko má po téměř roce velvyslance v Rakousku, stal se jím Sechter
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Agentura APA, která o nástupu nového velvyslance informovala, připomněla, že místo bylo rok neobsazeno kvůli sporu někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a prezidenta Miloše Zemana o to, kdo povede českou ambasádu v Bratislavě.

Jan Sechter dosud vedl český zastupitelský úřad ve Varšavě, kde ho vystřídá Jakub Karfík. Karfík se do polské metropole přesune z Bratislavy, kde české velvyslanectví nově povede Livia Klausová, manželka bývalého českého prezidenta Václava Klause. Českou diplomatickou misi v Německu, které se jako jediné v rámci zemí sousedících s Českem rotace na velvyslaneckých postech nedotkla, vede Rudolf Jindrák.

Termín nástupu Klausové a Karfíka do úřadu prozatím znám není. "Nebude to ale trvat příliš dlouhou dobu," řekl David Frous z tiskového odboru českého Ministerstva zahraničních věcí.

Obměna českých diplomatů v zahraničí se na řadu měsíců zastavila, neboť Schwarzenberg nesouhlasil se jmenováním Klausové velvyslankyní na Slovensku. Zeman pak celý proces zablokoval a odmítal připojit své podpisy pod nezbytné jmenovací dokumenty pro ostatní diplomaty.

Po nástupu úřednického ministra zahraničí Jana Kohouta se situace změnila a Zemanovy návrhy Černínský palác akceptoval. Prezident přestal v létě návrhy na velvyslance blokovat a výměna diplomatů v zahraničí se opět rozběhla.

Česko a Rakousko jsou významnými obchodními a investičními partnery. Vzájemné diplomatické vztahy v minulosti narušily rozdílné názory na jadernou elektrárnu Temelín a poválečné události, v posledních letech se ale atmosféra mezi Prahou a Vídní výrazně zlepšila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…