Česko – mocnost v darování plazmy. EU to zatrhne. Tito zvedli ruku pro Brusel

23.09.2023 19:55

Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil se ve svém komentáři na sociální síti X zaměřil na krevní plazmu vs. ekonomii. Pozastavil se nad tím, že Evropská unie zakáže placení za dárcovství plazmy, i když ji musí dovážet ze zemí, kde to povolené je.

Česko – mocnost v darování plazmy. EU to zatrhne. Tito zvedli ruku pro Brusel
Foto: ČPZP
Popisek: krev, ilustrační foto

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
„Krevní plazmy je celosvětově značný nedostatek. Poptávka roste tempem 6–10 % ročně. Tři čtvrtiny lidí nemají přístup k vhodné léčbě plazmou, a to převážně mimo vyspělé země. 90 % celkových dodávek krevní plazmy pochází z USA, Německa, Rakouska, Maďarska a Česka. Co mají tyto země společného? Umožňují odměňování dárců,“ poznamenal Navrátil.

„UK dováží 100 % krevní plazmy, Kanada 84 %, Austrálie 52 %. Co mají společného? Systém, který spoléhá výhradně na dobrovolné bezpříspěvkové dárcovství krve. Zákaz příspěvků za dárcovství navyšuje celosvětovou cenu krevní plazmy a činí ji nedostupnou pro země s nízkými a středními příjmy. Navíc závislost na malém počtu zemí představuje vážnou hrozbu pro zdravotní bezpečnost. Zajímavé je, že ‚bezplatné‘ dárcovství je dvakrát až čtyřikrát dražší než dárcovství s odměnou. Důvodem jsou především náklady na reklamu. Ukazuje se, že celosvětovou rostoucí poptávku půjde těžko uspokojit bez odměn,“ podotýká Navrátil.

„EU jako celek není soběstačná, a proto musí krevní plazmu dovážet, především z USA, tedy od dárců s odměnou. Přesto Evropský parlament schválil návrh nařízení, které zakazuje platby za mateřské mléko, sperma, krev a další ‚látky lidského původu‘. A víte, co je cílem tohoto nařízení? Zajistit, aby osoby, které jsou v rámci EU finančně znevýhodněny, nebyly vystaveny nepřiměřenému tlaku, aby darovaly své buňky a tělní tekutiny. Dárci budou moci dostat jen náhradu nákladů, které jim v souvislosti s darováním vzniknou. A i to bude přísně regulované, aby to náhodou chudší dárce nemotivovalo,“ zmiňuje Navrátil.

„To je přece podobné, jako kdyby někdo navrhoval, aby mzdy byly co nejnižší, aby to nemotivovalo chudé lidi prodávat svou práci. Tohle je kombinace naprostého nepochopení tržních principů a naivní morálky. A tato kombinace, pokud bude skutečně zavedena do praxe, povede ještě k větší závislosti EU na dovozu plazmy ze zemí, které své dárce odměňují,“ zakončil Navrátil.

„EU zakáže placení za dárcovství plazmy, i když ji musí dovážet ze zemí, kde to povolené je. Dobrovolné dárcovství je pro reklamu dvakrát až čtyřikrát dražší než placené. Vrchol pokrytectví, nepochopení tržní ekonomie a falešné morálky. Děsivé, že ti samí lidé rozhodují prakticky o všem :/,“ všímá si uživatel Petr Horáček

„A takhle hlasovali naši europoslanci. Mohl by tu někdo z Vás prosím vysvětlit, proč jste pro tento zákaz, i když ničemu a nikomu nepomáhá, nebo ho budete navrhovat korigovat? Luďku Niedermayere, Marceli Kolajo, Mikuláši Pekso a Jiří Pospíšile. Předem děkuji,“ pokračoval dále Horáček a zveřejnil výsledky hlasování.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …