Česko musí Polsku vrátit území o rozloze 368 hektarů. Vhodné pozemky stále hledá

12.12.2015 15:07

Česko zatím nevrátilo Polsku ani jeden z 368 hektarů území, čímž by se vyřešil více než 50 let starý územní dluh. Ministerstvo vnitra nyní vytipovalo nové plochy určené ke kompenzaci a čeká na vyjádření obcí, kterých se plochy týkají. ČTK to sdělila Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. Případné předání pozemků ještě bude muset schválit vláda.

Česko musí Polsku vrátit území o rozloze 368 hektarů. Vhodné pozemky stále hledá
Foto: worldwide.com
Popisek: Hraniční přechod, ilustrační foto

České vlády se snaží územní dluh vyřešit přes 20 let. Podle Malé mělo ministerstvo vytipované pozemky už dříve, kvůli církevním restitucím ale musí hledat nové. V minulosti Polsko odmítlo českou nabídku na finanční vyrovnání. "Jediné řešení, které je polská strana ochotna akceptovat, je územní vyrovnání," uvedla Malá.

V Mladé frontě Dnes se tento týden objevila informace, že jeden z vyhlédnutých pozemků je les u Chrastavy na Liberecku o rozloze 52 hektarů. Vedení obce pozemky vydat nechce. O vydání pozemku budou v pondělí 14. prosince hlasovat zastupitelé.

Mrzí nás, že starostové vyjadřují své názory v médiích

Ministerstvo se zatím nechce ke konkrétním pozemkům vyjadřovat a čeká na odpovědi od starostů dotčených obcí, kteří byli osloveni dopisem. "Velmi nás mrzí, že někteří starostové vyjadřují své názory prostřednictvím médií," doplnila Malá.

Problém s územním dluhem vznikl na konci 50. let. Polsko se i po druhé světové válce snažilo vznášet územní požadavky, jež se týkaly Těšínska, Oravy a Spiše. Po pobídce sovětského vůdce Josifa Stalina nakonec souhlasilo se smluvním zakotvením stávající hranice. Dalo si ale podmínku, že hraniční čára se musí maximálně napřímit a zkrátit.

Na základě smlouvy z roku 1958 se hranice napřímila, čímž se zkrátila o 80 kilometrů. S tím bylo spojeno 85 větších a menších změn průběhu pomezní čáry. Když se územní zisky a ztráty obou států porovnaly, ukázalo se, že tehdejšímu Československu zůstalo navíc zhruba 368 hektarů.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…