Česko může dostat na povodně peníze z evropského fondu

03.06.2013 15:20

Evropská unie je připravena pomoci České republice, Německu a Rakousku, které jsou postiženy rozsáhlými záplavami. Všechny tyto země mají nárok na pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Uvedla to v Bruselu mluvčí Evropské komise Shirin Wheelerová.

Česko může dostat na povodně peníze z evropského fondu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kulminace Vltavy se očekává odpoledne

Fond solidarity Evropské unie vznikl v roce 2002 po ničivých záplavách, které tehdy postihly střední Evropu, včetně České republiky.

Podle mluvčí Shirin Wheelerové eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn vyjádřil politování nad ztrátami na životech v postižených zemích. Komisař Hahn by chtěl ujistit země zasažené záplavami a jejich vlády, že evropská rodina je připravena pomoci prostřednictvím Fondu solidarity, řekla Wheelerová.

Je ještě brzy na určení rozsahu škod, ale už myslíme na to, jak bychom mohli pomoci, uvedla. Podle Wheelerové mají země zasažené povodněmi deset týdnů na to, aby určily rozsah škod a požádaly Evropskou unii o pomoc.

Aby země mohly požádat o pomoc z Fondu solidarity, musí škody přesáhnout určitou hranici související v zásadě s jejich hrubým domácím produktem. V případě ČR je to 872 milionů eur (22 miliard korun), v případě Rakouska 1,79 miliardy eur a Německa 3,67 miliardy. Pomoc ale může být udělena i v případě, že škody tento práh nepřesáhnou, ale živelní pohroma způsobí velké regionální škody.

V obou případech pomoc dosáhne 2,5 procenta zjištěné škody. V případě velké "národní pohromy" přesahující zmíněný limit, pak pomoc naroste o šest procent škod nad limit. Pokud jde o ČR, bylo by to navíc šest procent ze škod nad 872 milionů eur.

V případě těchto tří zemí máme dobrý důvod se domnívat, že požádají o pomoc buď v rámci velké národní nebo regionální pohromy, uvedla Wheelerová. Eurokomisař Hahn podle ní již dnes ráno mluvil o využití fondu s rakouským vicekancléřem Michaelem Spindeleggerem.

Naposledy fond v dubnu pomohl částkou 14,6 milionů eur Slovinsku, Rakousku a Chorvatsku v souvislosti se záplavami loni v říjnu a listopadu. V případě Slovinska škody přesáhly požadovaný práh, v případě Rakouska a Chorvatsko ne, ale obě země dostaly pomoc kvůli velkým regionálním škodám.

Fond solidarity není určen na rychlou pomoc, ale na uhrazení části škod. Tuto pomoc na návrh komise schvaluje také Evropský parlament a Rada EU, tedy členské státy. Od svého založení fond rozdělil při náhradě škod po 52 živelních pohromách 3,2 miliardy eur.

Na okamžitou pomoc je zaměřeno středisko pro mimořádné situace, který má koordinovat reakci Evropské unie na pohromy a další katastrofy. Na toto středisko se zatím postižené země neobrátily. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…