Česko může přijmout zraněné z východu Ukrajiny. Čeká se na vyjádření Kyjeva

23.06.2014 16:31

Česká republika je připravena přijmout zraněné z východu Ukrajiny. Ministerstvo vnitra připravuje podklady pro pokračování programu Medevac a čeká, zda Kyjev projeví o nabídnutou pomoc zájem. V pondělí po jednání Bezpečnostní rady státu to oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Rozsah případné pomoci bude podle něj záležet na požadavcích ukrajinské strany. Česko už dříve přijalo na léčení 39 Ukrajinců zraněných při potlačování protestů v Kyjevě.

Česko může přijmout zraněné z východu Ukrajiny. Čeká se na vyjádření Kyjeva
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí Nezávislosti jako na dlani

Dopravu zraněných z východu Ukrajiny do Česka nabídl minulý týden ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) při své návštěvě Ukrajiny. „Znova bychom přijali pacienty s vážnými zraněními. Zatím připravujeme podklady pro tento program a čekáme na stanovisko ukrajinské strany, zda požadují tuto pomoc, nebo nepožadují," uvedl Chovanec.

Projekt Medevac si vyžádá další prostředky z vládní rozpočtové rezervy

Česká republika je podle něj v tuto chvíli připravena na východ Ukrajiny vypravit jeden let. Celkový rozsah pomoci bude záviset na potřebách ukrajinské strany. Podle Chovance bude Ministerstvo vnitra na pokračování projektu Medevac žádat z vládní rozpočtové rezervy navýšení prostředků.

Bezpečnostní rada státu také znovu konstatovala, že v souvislosti s nepokoji na Ukrajině nehrozí Česku nedostatek plynu ani ropy, které proudí z Ruska. „V zásadě je možné zajistit zásobování plynem České republiky skrze alternativní plynovod Nordstream, který vede přímo z Ruska do Německa," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Připomněl, že na Nordstream je napojen plynovod Opal, vedoucí plyn k českým hranicím. Odtamtud by surovinu do ČR dopravil plynovod Gazela.

Česko se podílí na iniciativách k posílení severojižního propojení plynových sítí

Česko se podle Mládka podílí na iniciativách k posílení severojižního propojení plynových sítí. „Poté, co to bude dobudováno, by mělo být propojení z Moravy skrze plynovod Stork 2 a polské plynovody až do Świnoujście, kde se staví velký terminál s katarskou pomocí na dovoz katarského zkapalněného plynu," přiblížil ministr. Podobný terminál se podle něj chystá na chorvatském ostrově Krk, na který by Česko mělo být napojeno přes Rakousko.

Stejná situace je podle Mládka u dodávek ropy z východu, které lze rovněž dovážet alternativní cestou z ruského černomořského přístavu Novorossijsk do Terstu v Itálii a odtud ropovodem TAL do Česka. „Tato cesta byla v minulosti už vyzkoušena," poznamenal.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…