Česko může zaplavit nelegální hazard, varují provozovatelé loterií

10.04.2013 18:34

Od Ústavního soudu se ve čtvrtek dočkáme důležitého rozhodnutí. Bude totiž posuzovat, zda zrušit některá přechodná ustanovení novely loterijního zákona. Jak upozorňuje Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů (SPELOS), může se zde otevřít „černý hazard“.

Česko může zaplavit nelegální hazard, varují provozovatelé loterií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Podle provozovatelů loterijních systémů se v Česku schyluje k nebezpečnému precedentu. „Ústavní soud již zítra nepřímo rozhodne o tom, zda naši republiku zaplaví nelegální, ‚černý hazard‘, nebo půjde o transparentní podnikatelské odvětví s dohledem příslušných státních orgánů, z něhož plynou finanční prostředky do rozpočtů státu, měst i obcí,“ píší ve vyjádření, které zaslali ParlamentnímListům.cz.

Ústavní soud totiž bude rozhodovat o tom, jak naložit s některými přechodnými ustanoveními novely loterijního zákona. Umožňuje provozovat některé druhy loterií či videoloterní terminály až do konce roku 2014. Druhé jmenované povolilo ministerstvo financí, ačkoliv je to v rozporu s vyhláškami obcí.

„Varianta zrušení ochranného přechodného období je pro provozovatele centrálních loterních systémů absolutně nepřijatelná,“ píše SPELOS. „Jednalo by se tak o další, velmi surový zásah do nabytých práv legálních provozovatelů, kteří respektují všechna regulatorní opatření státu včetně placení příslušných daní,“ dodává.

Pokud Ústavní soud vyhoví městu Klatovy, hrozí prý navíc spory o náhrady škod ze strany provozovatelů. Ty by se mohly vyšplhat až na miliardy korun. Navíc by loterijní trh nahradil neregulovaný internet, případně nelegální hazard.

„Navíc vzroste riziko korupce v obcích. Dalším doprovodným efektem pak bude skokové zvýšení nezaměstnanosti osob činných v herním průmyslu a souvisejících odvětvích, jdoucí do desítek tisíc zaměstnanců,“ varuje sdružení. „Především by však Ústavní soud svým rozhodnutím prakticky ponechal bez povšimnutí drancování ČR hazardní mafií,“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …