Česko nedostalo lepší nabídku než pronájem gripenů, tvrdí obrana

28.03.2014 18:17

Ministerstvo obrany nedostalo od Američanů nabídku na pronájem 14 letounů F-16, která měla být výhodnější než pronájem švédských stíhaček Gripen. Uvedl to v pátek na armádním webu mluvčí Jan Pejšek v reakci na informace serveru Aktuálně.cz. Podle něj se na resorty obrany a financí v této věci obrátil prezident americké firmy Aero Enterprises David Cannavo, nikdo ale na nabídku nereagoval.

Česko nedostalo lepší nabídku než pronájem gripenů, tvrdí obrana
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

Michal Žurovec z tiskového oddělení Ministerstva financí ČTK sdělil, že finance uvedenou nabídku dostaly v prvním březnovém týdnu a nyní na ni připravují odpověď.


Aktuálně.cz ve čtvrtek napsalo, že Spojené státy zaslaly Česku nabídku loni a znovu letos v únoru a podmínky byly identické s kontraktem, který Česko uzavřelo na prodloužení pronájmu gripenů. Výše americké nabídky se ale pohybuje někde mezi devíti a deseti miliardami korun, napsal web. Pronájem gripenů na 12 let Česko ale vyjde na 20,4 miliardy korun.

Česku byly nabídnuty olétané a nepoužívané stroje F-16

Pejšek tvrdí, že Ministerstvo obrany poptávalo nabídky od možných dodavatelů nadzvukových letounů z USA, Švédska, Francie a od konsorcia Eurofighter, přičemž z oficiálně doručených nabídek jako jednoznačně nejvýhodnější vyhodnotilo švédskou. „Ministerstvo obdrželo i informace o letounech F-16. Česku ale byly nabídnuty pouze olétané a nepoužívané stroje, nebo naopak stroje úplně nové, které ale byly třikrát dražší, než je kontrakt na gripeny," doplnil k tomu mluvčí ministerstva.

Prodloužení pronájmu gripenů do roku 2027 s dvouletou opcí schválila vláda v polovině března. Podle smlouvy bude Česko za pronájem ročně platit 1,7 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…