Česko nepodléhá žádnému diktátu. Z Washingtonu, ani z Bruselu, ujišťoval poslance Sobotka

14.04.2016 21:45

Česko podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nepodléhá žádnému diktátu. Předseda vlády to dnes uvedl v Poslanecké sněmovně. Uvedl to v souvislosti s výrokem prezidenta Miloše Zemana, podle něhož byl za minulých vlád vztah ČR s Čínou v minulosti podřízen tlaku USA a Evropské unie. Zprávu přinesla ČTK.

Česko nepodléhá žádnému diktátu. Z Washingtonu, ani z Bruselu, ujišťoval poslance Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

„Nemyslím si, že podléháme nějakému diktátu z jedné či druhé strany,“ uvedl ministerský předseda. Podle něj se vztahy s Čínou primárně odvíjely od rozhodnutí vlády. Nelze se vymlouvat na nějaký tlak ze strany EU, když je Česko členem unie, dodal.

Sobotka také označil Česko za demokratický právní stát, zatímco „čínský režim je odlišný od našeho/. Uvedl to v souvislosti s dřívějším výrokem Zemana, že se jel do Číny naučit, jak stabilizovat společnost, nikoli poučovat o lidských právech.

Premiér poznamenal, že Čína se v uplynulých 20 letech začala otevírat světu a její ekonomika se liberalizovala. Vztah s Čínou by podle Sobotky měl být založen na vzájemném respektu. „Neznamená to, že bychom měli rezignovat na své hodnoty, na přesvědčení o tom, že demokratický liberální politický systém je nejrozumnější cestou z hlediska rozvoje společnosti,“ prohlásil Sobotka. Dodal, že o tom mluvil také s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem během jeho březnové návštěvy v Praze.

V souvislosti s bezpečnostními opatřeními, která ji provázela, ministerský předseda uvedl, že policie „odvedla velký kus práce“ při naplnění hlavního cíle, kterým bylo zabránit ohrožení života, zdraví a majetku.

„Druhá věc je, do jaké míry má policie zasahovat proti někomu, kdo vyvěsí tibetskou vlajku. Já si myslím, že to skutečně není úkolem Policie České republiky, a nemyslím si, že vyvěšení tibetské vlajky z okna ohrožuje bezpečnost kohokoli tak, aby policie musela zasahovat, aby to policie vůbec musela řešit,“ uvedl premiér. Již dříve označil policejní zabavování tibetských vlajek během pobytu čínského prezidenta za excesy.

Sobotka se pozastavil také nad nutností rozsáhlých záborů veřejných prostranství, které byly součástí bezpečnostních opatření při pobytu čínského prezidenta v Praze. Podle premiéra by stálo za hlubší analýzu, zda takovéto zábory byly potřeba.

Postup policie bude předmětem mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, která se na žádost pravicové opozice uskuteční příští čtvrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…