Česko ohrožují dělníci z ciziny, kteří se prokazují podvodnými testy na covid

25.03.2021 21:55

Zlepšujícím se epidemickým číslům by mohlo výrazně uškodit šíření nemoci od zahraničních dělníků, kteří do Česka přijíždějí pracovat z Ukrajiny, Moldávie či Rumunska a svůj zdravotní stav prokazují podvodnými testy na covid, upozorňují Novinky.

Česko ohrožují dělníci z ciziny, kteří se prokazují podvodnými testy na covid
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Chebská nemocnice

Právo informovalo o případech, kdy se někteří dělníci z těchto či podobných zemí prokazují při vstupu na české území negativním PCR testem na originálním formuláři se všemi dalšími náležitostmi, který si bez testování koupili na černém trhu na Ukrajině.

Do formuláře pouze vyplní jméno a dostanou se bez problémů k českým firmám. Skutečný PCR test stojí na Ukrajině v přepočtu kolem dvanácti set korun, bianko originální potvrzení se všemi razítky vyjde na černém trhu o téměř polovinu ceny méně.

Původní zdroj ZDE.

Deník je proto označuje za „časované bomby“, jelikož v případě, že jsou zahraniční dělníci pozitivní na koronavirus, šíří nákazu navzdory pětidenní karanténě a povinnému PCR testu.

„Mohu potvrdit, že už proběhla i spolupráce s policií, která se týkala padělaných dokladů,“ řekla Právu mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamounová.
Cizincům nyní hrozí obvinění z trestného činu kvůli použití zfalšovaných dokladů. A pokud jsou nemocní koronavirem, mohou být navíc obviněni z šíření této nakažlivé nemoci, to se zatím ale nestalo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…