Česko podporuje uzavření smlouvy o volném obchodu mezi EU a USA

09.05.2014 10:20

Česká republika podporuje uzavření rozsáhlé smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a USA, řekl dnes v Bruselu novinářům český ministr průmyslu Jan Mládek. Ministři unijních zemí dnes jednali především o zahraničním obchodu. Smlouva známá jako Transatlantické obchodní partnerství (TTIP), jejíž složité vyjednávání je často kritizované, je podle Mládka šancí, jak změnit nyní podle něj nevýhodnou českou investiční dohodu s USA.

Česko podporuje uzavření smlouvy o volném obchodu mezi EU a USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

„Na začátku 90. let byla podepsána nerovná dohoda. Pro nás je to docela důležité, pro nás TTIP znamená, že bychom se z ní mohli dostat ven," vysvětlil Mládek.

Stále nevyřešeným rizikem ale zůstává možnost, že ještě deset let po zrušení dosavadní investiční dohody by mohlo být možné se jejími pravidly řídit. „Navíc tam bude paralelní režim, kdy firmy se budou moci rozhodovat, zda se budou řídit pravidly obecné dohody či té staré dvoustranné, tomu bychom se rádi vyhnuli," upozornil český ministr.

Jednání týmů obou stran o ambiciózní smlouvě zdaleka není u konce

Situace, kdy platí nynější smlouva s USA uzavřená na počátku 90. let, je podle Mládka "nekomfortní".

TTIP by mělo podle českého ministra průmyslu a obchodu znamenat větší možnosti například pro české průmyslové výrobce. Mládek ale zároveň připustil, že Česka se mohou týkat problémy se zemědělskou částí smlouvy, na které nyní upozorňují jiné unijní země. „Je to to uznávání produktů podle místa původu, které Spojené státy nijak moc nechtějí akceptovat," vysvětlil.

Jednání týmů obou stran o ambiciózní smlouvě, která se konají střídavě v Bruselu a ve Washingtonu, zdaleka není u konce. Italové proto podle Mládka nyní přišli s nápadem věc rozdělit a "nízko visící ovoce", tedy témata, kde nejsou spory, schválit odděleně od dosud sporných částí chystané smlouvy. Důvodem je volební cyklus v USA, který by mohl následnou ratifikaci TTIP zkomplikovat.

Proti smlouvě zní ovšem velké výhrady také z evropské strany. Někteří její kritici například v Evropském parlamentu žádali přerušení rozhovorů i kvůli loňské aféře s americkými odposlechy evropských občanů a politiků, jiným vadí údajné ohrožení vysokých evropských standardů kvality a ochrany spotřebitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…