Česko posílá do Makedonie konvoj s pomocí pro uprchlíky

18.11.2015 13:46

Z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku odjel dnes v poledne do Makedonie konvoj s pomocí v souvislosti s uprchlickou krizí. Tři nákladní soupravy, jeden vůz bez přívěsu a velitelské vozidlo vezou 10 020 přikrývek, 500 spacáků, 5000 pláštěnek, 4880 izotermických fólií a dvě elektrocentrály. Materiál celkem za dva miliony korun připravila ze svých zásob Správa státních hmotných rezerv, na místo jej vezou hasiči, řekla dnes ČTK jejich mluvčí Nicole Zaoralová. Na místo určení do Skopje by měl konvoj dojet ve čtvrtek v noci, vykládat a oficiálně předávat náklad se bude v pátek.

Česko posílá do Makedonie konvoj s pomocí pro uprchlíky
Foto: MV ČR
Popisek: Utečenecký tábor - bývalá věznice - v Drahonicích v Ústeckém kraji. Každý uprchlík má vlastní postel a skříň.

Makedonie leží na takzvané balkánské cestě, kterou využívají uprchlíci z Blízkého východu prchající přes Turecko a poté přes Řecko. Odtud míří na sever, ale musí překonat dvě země, které nejsou členy EU, tedy Makedonii a Srbsko. Poté pokračují do Maďarska nebo Slovinska, které na vnějších hranicích schengenského prostoru vybudovaly bariéry či ploty. Do Makedonie vstoupilo z Řecka ilegálně a bez registrace několik desítek tisíc migrantů.

Dnešní konvoj není první pomoc, kterou na Balkán Česko vysílá. „Pomoc, která byla už dříve vyslána, mířila například do Maďarska, Slovinska nebo Choratska,“ dodala Zaoralová. Ze Zbirohu odjel například do Chorvatska 22. října náklad deseti vytápěných velkých stanů s hygienickými a tepelnými vložkami a kamny na tuhá paliva. Každý stan může poskytnout nocleh pro deset lidí. V nákladu bylo také 150 lehátek, spacích pytlů a přikrývek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…