Česko postihla infekce Babišů a Šlachtů! Musíme ji vyléčit, míní Bém

21.08.2016 19:00

Někdejší pražský primátor za ODS Pavel Bém o sobě znovu dává vědět. V rozhovoru pro Týden.cz prohlašuje, že vypravovat pohádky a slibovat sliby zvládá kdekdo, ale realizovat smysluplné projekty, na to už každý nemá potřebnou sílu. V Praze prý schopní politici zcela vymřeli a s naším hlavním městem je to ještě horší, než se může na první pohled zdát. Nemocné je prý i celé Česko.

Česko postihla infekce Babišů a Šlachtů! Musíme ji vyléčit, míní Bém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Pavel Bém není pražským primátorem už šest let. A od doby, kdy odešel, se toho prý v Praze moc neděje. Na účtech hlavního města se hromadí peníze, které není za co utratit, protože se nenajde nikdo, kdo by měl odvahu vymyslet, prosadit a dotáhnout do konce nějaký smysluplný projekt.

„Žvanit umí každý. Slibovat pohádky také. Ale dotáhnout do konce stavbu metra, městských okruhů či jiných významných infrastrukturních staveb? Takových už je výrazně méně. A v Praze vymřeli zcela,“ vyjádřil své přesvědčení Bém. Sám podle vlastních slov nežvaní a pracuje jako psychiatr, jako terapeut. Spolu s dvaceti dalšími politiky se snaží objíždět svět a snaží se měnit mezinárodní pohled na problematiku drog. Ačkoli se prý říká, že má poradenskou firmu, na kterou čerpá evropské dotace, Bém to důrazně odmítá.

Celý rozhovor naleznete zde.

V žádném případě se prý nechystá nikam kandidovat, ale smutně sleduje, co se to děje v české společnosti. Řada voličů dala přednost novým hnutím, jenže se ukazuje, že to s nimi není tak jednoduché.

„Českou republiku postihla infekce. Mnoho lidí zklamaných tradičními politickými stranami vsadilo na nové koně. Bohužel noví koně přinášejí nové mravy a jistá nebezpečí. Například nám tak důvěrně známou totalitu se všemi představitelnými negativními důsledky: koncentrace politické moci, propojení ekonomiky státu s ekonomikou privátních subjektů, opanování mediálního světa, zneužívání policie či justice, státní dirigismus a paternalismus definovaný vybranou elitou. Dříve to bylo horních deset tisíc řízených ústředním výborem strany, dnes stačí pár Andrejů Babišů či Robertů Šlachtů. Takovou infekci je třeba nejprve diagnostikovat, pojmenovat a potom vyléčit. Lidé to snad dříve či později pochopí,“ zadoufal bývalý primátor.

Pokud jde přímo o Prahu, tam to prý nikdy nebylo tak, že by byl symbolem všeho zla. Našli se i lidé, kteří Bémovi děkovali za projekt tunelu Blanka nebo za projekty související s metrem. Dnes vedení hlavního města namísto nových projektů jen řeční a nic nedělá. Podle exprimátora je dobře, že ve vládě města sedí sociální demokraté, kteří mají nějaké politické zkušenosti.

Pavel Bém také důrazně odmítl, že by dnešní Praha byla ochromena jen proto, že se vzpamatovává občas z až příliš ambiciózních plánů z jeho časů. Když opouštěl radnici, tvrdí, že město bylo prakticky bez dluhů, rozpočet byl vyrovnaný a běžely důležité projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…