Česko prý zadržuje archivní spisy vojenské rozvědky, jež žádá SR

22.09.2014 9:45

Česká republika prý odmítá vydat Slovensku archivní dokumenty po vojenské kontrarozvědce z dob komunistického Československa. Napsal to dnes list Sme s odvoláním na Ústav paměti národa, který například archivuje svazky po komunistické tajné policii StB a který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů. Slovenské ministerstvo obrany naopak potíže se získáním zmiňovaných dokumentů, které jsou důležité pro udělování bezpečnostních prověrek vojákům, popřelo.

Česko prý zadržuje archivní spisy vojenské rozvědky, jež žádá SR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova vyslanectví Slovenské republiky

„Spisy se dosud nacházejí v Archivu bezpečnostních složek v Kanicích. Jednání s představiteli českého Ústavu pro studium totalitních režimů byla dosud neúspěšná," prohlásil mluvčí ÚPN Tibor Ujlacký.

Podle Sme česká strana poskytuje informace z archivu nebo kopie spisů na vyžádání případ od případu. Slovensko ovšem prý usiluje o vydání originálů dokumentů a odvolává se na smlouvu mezi ministerstvy obrany obou zemí z roku 2007.

Archiv bezpečnostních složek uvedl, že Slovensku odevzdal už všechny dokumenty a že celý proces považuje za ukončený. „Jeho případné obnovení by muselo být řešeno na mezivládní úrovni," citoval deník ředitelku instituce Světlanu Ptáčníkovou. Dokumenty prý navíc nelze z archivu jednoduše vyčlenit, aniž by byla známa čísla svazků nebo osobní údaje osob ze spisů. ÚPN si stěžuje, že ČR uložila tyto spisy do svých archivů v rozporu se zmiňovanou mezistátní smlouvou už před sedmi lety.

Potížemi s převzetím archivních spisů z ČR se zabýval výbor slovenského parlamentu

Slovenské ministerstvo obrany potíže se získáváním archivních dokumentů z Česka nepotvrdilo. „Přebírání dokumentů probíhá dohodnutým způsobem. Nebrzdí ho žádné překážky ze strany příslušných orgánů České republiky," reagovala mluvčí ministerstva obrany Martina Balleková.

Podle Sme se však údajnými potížemi s převzetím archivních spisů z ČR zabýval výbor slovenského parlamentu pro kontrolu vojenské tajné služby. Tuto skutečnost potvrdil i předseda výboru Martin Fedor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…