Česko se odvolává ve Švýcarsku. Miliardy z MUS chce

27.12.2011 8:08

Česko propáslo svou šanci, jak získat zpět miliardy bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti. Švýcarský soud zamítl, aby se země připojila k žalobě. ČR se mohla přidat v přípravném řízení. To ale zaspala, a teď se snaží na poslední chvíli proti rozhodnutí soudu odvolat.

Česko se odvolává ve Švýcarsku. Miliardy z MUS chce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Využijeme opravný prostředek,“ řekl Lidovým novinám mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Česko mělo možnost přidat se k žalobě během přípravného řízení. To ale propáslo, přestože ho švýcarské úřady opakovaně upozorňovaly. Nyní už Švýcarsko nechce žádosti ministerstva financí vyhovět a kritizuje ČR ze špatné komunikace a spolupráce. Švýcaři během své počáteční snahy o kooperaci akorát pendlovali mezi českými úřady. Soud navíc připomněl, že Češi dostali nabídku připojit se k žalobě už v roce 2006, a na vyjádření měli tedy dost času.

Vrchní státní zástupce Stanislav Mečl si nad případem myje ruce a k rozhodnutí švýcarského soudu se nechce vyjadřovat. „Tuto informaci může potvrdit pouze Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který je ve věci činný. Státní zastupitelství nemá v tomto směru kompetence,“ vysvětlil Mečl Lidovým novinám.

SLEDUJEME téma Mostecká uhelná

Laxní přístup

Mečl nechal po svém nástupu do funkce prověřit státní zastupitele. Z kontroly vyplývá, že šéfka odboru závažné hospodářské kriminality pražského vrchního státního zastupitelství Marcela Kratochvílová a její zástupce Stanislav Letko se k případu Mostecké uhelné se stavěli neodpovědně. Obou teď hrozí kárná žaloba.

Pokud nyní České republice odvolání nevyjde, zbývají jí podle Jakoba ještě tři možnosti, například civilní žaloba na náhradu škody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…