Česko si dnes připomíná svatého Václava, patrona země

28.09.2017 6:21

Lidé v Česku si dnes při bohoslužbách, poutích a lidových slavnostech připomenou národního světce a patrona Václava. Hlavní akcí bude tradičně Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi, kde byl kníže Václav zavražděn. Každoročně se na ní scházejí představitelé církve, státu a tisíce poutníků. Mši bude letos sloužit biskup František Václav Lobkowicz, kazatelem bude kardinál Dominik Duka, píše ČTK.

Česko si dnes připomíná svatého Václava, patrona země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal tehdejší papež Benedikt XVI.

Svatováclavský odkaz si lidé připomenou také při dalších akcích ve městech, na hradech či zámcích, při kulturních akcích, jarmarcích, posvíceních či vinobraních. Některé politické strany využijí volný den pro pořádání předvolebních mítinků. V Praze se při příležitosti státního svátku otevře pro veřejnost sídlo vlády ve Strakově akademii i budovy ministerstev obrany, kultury a pro místní rozvoj.

Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…