Česko si dnes připomíná založení republiky

28.10.2015 6:15

Předáním ocenění desítkám osobností dnes na Pražském hradě vyvrcholí oslavy vzniku Československa. Jako každoročně výročí založení republiky připomenou piety, vojenská přísaha nebo povýšení generálů.

Česko si dnes připomíná založení republiky
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Pietní akce se uskuteční po celém Česku. Politici i rektoři pražských vysokých škol budou klást květiny a věnce u pomníků prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka nebo u památníků republiky. V Plzni si 97. výročí připomenou odhalením Památníku bojovníků a obětí válek.

Přední ústavní činitelé včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky se před polednem sejdou na pražském Vítkově. U Národního památníku položí květiny a připomenou si oběti bojů první světové války. Pietní shromáždění doprovodí nízký průlet armádních letadel.

Po poledni Zeman na Pražském hradě přijme velvyslance, zúčastní se slavnostní přísahy českých vojáků na Hradčanském náměstí a jmenuje nové generály. Po 20:00 pak ve Vladislavském sále ocení vybrané osobnosti. Prezident již dříve uvedl, že vyznamenání předá třeba fotbalistovi Pavlu Nedvědovi, in memoriam politikům Pavlu Dostálovi a Františku Kriegelovi nebo zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi.

Zatímco na Pražském hradě budou kvůli oslavám po celý den nepřístupné některé budovy a večer se areál uzavře celý, pro návštěvníky se naopak otevře Kramářova vila nebo části Poslanecké sněmovny a Senátu.

Během slavnostního dne se uskuteční i několik demonstrací a pochodů. V Praze se do ulic vydají odpůrci elektronické evidence tržeb a příznivci znovuobnovení monarchie, v hlavním městě, v Ústí nad Labem, Brně a Ostravě se sejdou také odpůrci migrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…