Česko si kdysi zadělalo na 26 operačních problémů

09.06.2012 15:17

Česká republika letos nejspíš nezíská ani cent z fondů Evropské unie. Komise vyhlásila stop stav na pět národních operačních programů, Česko navíc zastavilo žádosti o proplácení u všech programů napojených na Evropský fond pro regionální rozvoj. Píše o tom server E15.cz.

Česko si kdysi zadělalo na 26 operačních problémů
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Letos hrozí, že dojde k propadu schodku veřejných financí. Je to velmi reálné vzhledem k tomu, že se tok dotací má obnovit nejdříve v září. Česko chce přitom dosáhnout tříprocentního rozpočtového deficitu. Podle deníku E15 je navíc letošní rok předposlední ve finančním období 2007 až 2013.

V době Jiřího Paroubka se zadělalo na 26 problémů

Na problémy si údajně Česká republika zadělala za vlády Jiřího Paroubka, kdy vzniklo schéma 26 operačních programů. To nemá vzhledem k velikosti země jinde obdoby. Každé ministerstvo totiž chtělo peníze z EU, v nabídce bylo 780 miliard.

Dnes se ukázalo, že to byla chyba, a tak se má počet programů snížit na šest. Pokud má dojít k nápravě, musí ministerstvo financí provést audit všech programů s důrazem na dodržování zákona o veřejných zakázkách nebo s efektivnější administrativní kapacitou.

Při další žádosti o dotace se ukáže, zda se Česko poučilo

Brusel teď na Čechy nahlíží jako na nespolehlivé lidi, kteří nevědí, co chtějí. „Podvádějí, pokud jde o evropské peníze, a chtějí jak ořezat unijní rozpočet, tak zachovat prostředky na kohezní politiku, kterou nezvládají,“ píše server E15.cz.

Označení za nedůvěryhodného v kombinaci s nesplněním fiskálních závazků může být výbušnou směsí. Už brzy se ukáže, jak republika zvládla tuto zátěžovou zkoušku. Přijde na to, až se bude vyjednávat o výši dotací pro roky 2014 až 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…