Česko si připomene atentát na říšského protektora Heydricha

27.05.2017 7:10

Uplynutí 75 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha si dnes lidé připomenou na několika místech Česka. V Praze se uskuteční rekonstrukce útoku nebo ukázka výcviku československých vojáků v zahraničí. Na podobný program se mohou těšit i návštěvníci zahájení sezony Vojenského technického muzea v Lešanech na Benešovsku.

Česko si připomene atentát na říšského protektora Heydricha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní vzpomínka při příležitosti 72. výročí boje čs. parašutistů. Po ceremoniálu se v kostele sv. Cyrila a Metoděje konala bohoslužba

Rekonstrukce atentátu je v pražské Libni naplánovaná přesně na dobu, kdy ho Jan Kubiš a Jozef Gabčík spáchali, tedy na 10:25. Protože původní kobyliská zatáčka, ve které se útok stal, už neexistuje, ukázka se uskuteční v zatáčce u tramvajové zastávky U Kříže. Podle pořadatelů se té původní dispozičně podobá. Další program bude u budovy radnice Prahy 8 v ulici U Meteoru. Připravené jsou komentované prohlídky vojenského tábora československé jednotky britského letectva RAF a scénky ze života v protektorátu.

Atentát se bude připomínat i v Lešanech, kde vyroste dobový tábor československých vojáků v Anglii. I v něm budou návštěvníkům předvedeny ukázky výcviku a nasazení parašutistů. Program zajistí Rota Nazdar, která se tématu československých parašutistů dlouhodobě věnuje. Lidem ukážou výzbroj a vybavení používané k provedení atentátu, ale i funkční repliku radiostanice Libuše, pomocí které parašutisté udržovali spojení s Londýnem.

Atentát bude připomenut i v Rešicích na Znojemsku, kde se narodil jeden z parašutistů a velitel výsadku Out Distance Adolf Opálka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…