Česko si připomíná výročí sebeupálení studenta Jana Palacha

16.01.2017 6:30

Řadou pietních akcí si dnes Česko připomene 48. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Začnou ráno u Palachova pomníku před Národním muzeem v Praze na Václavském náměstí, kde jeho památku uctí premiér Bohuslav Sobotka a další členové ČSSD. Čin studenta, který se na protest proti vývoji v Československu po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 polil hořlavinou a zapálil se, si připomenou i další politici a také studenti, a to nejen v Praze.

Česko si připomíná výročí sebeupálení studenta Jana Palacha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrob Jana Palacha na Olšanských hřbitovech

Platfoma Bez komunistů.cz pořádá dopoledne před Národním muzeem briefing k symbolickému začátku připomínky Jana Palacha. Studenti vysokých i středních škol budou během dnů, které uplynuly mezi činem Jana Palacha a jeho úmrtím, držet hladovku, tak jako před 48 lety. "Budou ji držet v rámci řetězové hladovky, která probíhá dlouhodobě. Tehdy v roce 1969 ji drželi za splnění odkazu Jana Palacha, především jeho výzvy aby společnost neupadala do apatie, a byly zachovány občanské svobody, a dnešní studenti na ni symbolicky naváží," sdělil Petr Marek z platformy.

V pondělí odpoledne bude slavnostně zahájena výstava v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Součástí výstavy, která skončí 2. února, bude promítání dokumentárního filmu Poselství Jana Palacha.

Ve středu 18. ledna pak zástupci platformy zažehnou ve Všetatech u Palachova rodného domu svíce a "Světlo naděje" pro Jana Palacha a Jana Zajíce dovezou k pomníku na Václavském náměstí před muzeem, kde ve čtvrtek naváže připomínkové shromáždění.

Na vzpomínkové akce zve i studentská rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Zahájí je v podvečer tradiční pietní akt na náměstí Jana Palacha u jeho posmrtné masky a ukončí 19. ledna panelová diskuse s názvem Palach kulturní. Palach politický. Palach duchovní.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…