Česko-slovenské námluvy: Podepisovaly se dohody a premiéři si notovali

24.04.2014 20:10

Česká republika a Slovensko chtějí společně chránit vzdušný prostor obou zemí, zlepšit silniční spojení a spolupracovat v boji proti daňovým únikům. Na společném jednání na Slovensku se na tom ve čtvrtek dohodly česká a slovenská vláda. Vyplývá to z prohlášení, které podepsali premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico.

Česko-slovenské námluvy: Podepisovaly se dohody a premiéři si notovali
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Druhý den sjezdu ČSSD. Promluvil zde také slovenský premiér Robert Fico

„Vlády pověřily ministry obrany, aby připravili do konce roku 2014 návrhy v právní a vojensko-technické oblasti, které umožní realizovat společnou integrovanou česko-slovenskou ochranu vzdušného prostoru," píše se ve společném prohlášení. Podle slovenského premiéra Fica se o této možnosti hovořilo už v minulosti, ke konkrétním řešením se ale nedospělo.

Spolupráce v daňové oblasti

Uskutečnit by se mělo také společné cvičení pozemního personálu v obsluze vojenských letadel druhého státu. Česká armáda využívá pronajaté stíhačky Gripen. Slovensko má ruské stroje MiG-29, připravuje ale tendr na pronájem bitevníků. Obě země také hodlají společně nakoupit radary a lehké ruční zbraně.

Ministerstva financí zase plánují výměnu zkušeností v daňové oblasti s cílem zlepšit výběr daní a předcházet daňovým únikům. Fico řekl, že obě strany se dohodly na vytvoření funkce česko-slovenského koordinátora pro boj proti daňovým únikům. Šéfové české a slovenské diplomacie Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák podepsali protokol o spolupráci mezi svými ministerstvy, který předpokládá vzájemné konzultace na různá témata včetně evropských otázek.

Podpora jaderné energetice

Vlády ČR a Slovenska za důležité označily vybudování silničního spojení, které urychlí dopravu mezi oběma zeměmi. Prioritou se má stát nová rychlostní silnice ze slovenského Púchova do ČR, jakož i silniční propojení na severu Slovenska. Z jednání také vyplývá, že Česká republika i Slovensko podporují rozvoj jaderné energie. „Vlády Slovenské a České republiky se shodly, že jaderná energetika bude i nadále sehrávat velmi důležitou úlohu při dosažení klimatických cílů," píše se v prohlášení ze schůzky obou kabinetů.

Podle Fica Česko i Slovensko pokládají některé cíle EU v oblasti ochrany ovzduší za příliš ambiciózní. Podobně se vyjádřil i Sobotka. „Česko i Slovensko jsou průmyslové země. Obě počítají i do budoucna s využíváním jaderné energie. Je pro nás velmi důležité, aby společná evropská energetická politika nevytvářela bariéry pro náš hospodářsky růst a konkurenceschopnost," dodal český premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…