Česko stojí kvůli odpadu před soudem EU. Advokát navrhuje zamítnout žalobu

15.11.2018 13:56

Evropský Soudní dvůr by měl odmítnout jako nepřípustnou žalobu Evropské komise (EK) proti České republice kvůli tomu, že nepřevzala od Polska zpět 20.000 tun údajně nebezpečného odpadu. Navrhuje to ve svém dnes zveřejněném stanovisku advokát Soudního dvora EU Nils Wahl. Česká strana už v minulosti dala najevo, že nic zpět přebírat nebude, protože podle ní o odpad nejde. Zprávu přinesla ČTK.

Česko stojí kvůli odpadu před soudem EU. Advokát navrhuje zamítnout žalobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Ve sporu, který se rozhořel původně mezi Polskem a Českem, jde o zásilky látky, která je podle Bruselu složená z kyselého dehtu z rafinace ropy, uhelného prachu a oxidu vápenatého. Podle ČR jde o palivovou směs vyrobenou za použití kalů ze sanace ostravských lagun.

ČR tvrdí, že tato směs je registrována u Evropské chemické agentury v souladu s evropským nařízením Reach o regulaci chemických látek. Evropská komise však dala za pravdu polské straně, která zásilku, původně určenou pro energetiku, odmítla přijmout s tím, že jde o nebezpečný odpad.

Pokud se příslušné orgány v zemi určení a v zemi původu nemohou dohodnout na tom, zda je nějaká zásilka odpad či ne, musí se s ní podle EK zacházet jako s odpadem - země původu ji tedy musí vzít zpět.

Advokát soudního dvora poukazuje na to, že komise sice upozorňuje na povinnost Česka převzít spornou zásilku zpět, zároveň však Brusel dovozuje, že povinnost zpětného převzetí zásilky odpadá, pokud nejde o odpad. Podle Wahlova názoru si argumenty komise odporují a celkově se její argumenty jeví jako „zmatené a neucelené“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…