Česko svítí modře. Na akci připomínající problém autismu dorazil předseda Vondráček a slíbil, že nasvítí Sněmovnu

24.03.2018 21:22

REPORTÁŽ Sněmovna bude svítit modře. „Na to se můžete spolehnout,“ ujistil v den zahájení kampaně „Česko svítí modře“ ve Zlíně předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Počet lidí s autismem roste alarmujícím tempem. „Je nutné, aby si i naše země uvědomila, že s touto problematikou je potřeba něco dělat,“ zdůraznila koordinátorka kampaně Marta Pečeňová.

Česko svítí modře. Na akci připomínající problém autismu dorazil předseda Vondráček a slíbil, že nasvítí Sněmovnu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček si vyzkoušel simulátor autismu

„Modrá je barva komunikace, se kterou mají lidé s tzv. poruchou autistického spektra (PAS) největší problém,“ vysvětlila organizátorka kampaně Česko svítí modře Marta Pečeňová v den zahájení aktivit s cílem upozornit na tuto problematiku, ve Zlíně. „Budovy se nasvěcují v noci z 2. na 3. dubna modrým světlem. Letos bude opět nasvícená Poslanecká sněmovna, Karolinum Karlovy univerzity, budovy ministerstev, Úřad vlády a jiné,“ dodala. Pečeňová vysvětlila před novináři i to, proč kampaň pořádají právě letos v tak velkém rozsahu. Alarmující je totiž počet lidí, kterých se porucha týká. „Podle dat z konce roku 2017 je to každé 38 dítě,“ uvedla. 

Apelovala také na ministerstva a krajské úřady: „Je nutné, aby si i naše země uvědomila, že s touto problematikou je potřeba něco dělat. Bohužel v naší zemi není dostupná péče, i když se nám podařilo zavést včasný záchyt v osmnácti měsících, kdy každé dítě povinně projde screeningem, nejsou odborníci, kteří by s nimi pracovali. Je prokázané, že pokud s dítětem začnete pracovat od malička, má mnohem větší možnost se začlenit do života, než když dostane diagnózu v devíti letech.“

Na zahájení kampaně přijel i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Předeslal, že by nerad zdůrazňoval svou osobu, protože jde hlavně o pomoc všem, které trápí poruchy autistického spektra, a jejich rodinám. „Na druhou stranu využívám své funkce, abych tomu napomohl a propagoval, že je to problém, kterým se zabývat máme. Poprvé se o tom u nás mluvilo ve Sněmovně v roce 2013,“ uvedl Vondráček. Sám si také simulátor autismu na místě, kde se tisková konference konala, vyzkoušel. „Mělo by ho vyzkoušet co nejvíc lidí. A že bude svítit modře Poslanecká sněmovna, na to se můžete spolehnout,“ podotkl.

Průkaz pro osoby s PAS půjde do tisku co nejdříve

Zbyněk Podhrázký z Ministerstva zdravotnictví popsal, že vzniká průkaz pro osoby s PAS, nebude nikomu nucen a dostupný bude na bází dobrovolnosti. „Půjde do tisku co nejdříve,“ ujistil. Také přibudou nová tři zdravotnická povolání, která mají mimo jiné pomoci i včasnému záchytu onemocnění.

Jan Vrbický z Ministerstva práce a sociálních věcí zmínil, že na stránkách ministerstva lze najít desatero komunikace s pacientem, komunikační klíč, návody, jak postupovat ve zdravotnickém nebo sociálním zařízení v komunikaci s lidmi s autismem. „Ve schváleném legislativním plánu vlády na rok 2018 máme novelu zákona o sociálních službách, v rámci které připravujeme materiálně technické standardy pro služby, které jsou určené pro lidi s autismem,“ vysvětlil s tím, že řeší i personální standardy a připravují definování sociální služby, aby lidé s autismem dostali potřebnou péči. Informoval také o vytvoření sítě služeb po celé republice pro osoby s autismem i pro ty, kteří se o ně starají. „Péče o autisty je velmi obtížná, náročná a potřebují podporu,“ uvedl. Přijel také prezident EUHA Jaroslav Straka a Ivan Štubňa, zástupce SPOSA.

Pro ParlamentniListy.cz Pečeňová také zmínila: „Potřebovali bychom, aby ministerstva vše dotáhla.“ Vysvětlila i to, proč žádali o politickou záštitu. „Aby se věc dostala mezi širokou veřejnost, proto se žádá o politickou záštitu. Když chcete, aby vám na webových stránkách kraje zveřejnili komunikační klíč, prostě politickou záštitu potřebujete,“ zhodnotila. „Málokdo si jinak aktivit všimne,“ dodala.

Představily se Legendy Česko-Slovenského hokeje

Kampaň Česko svítí modře je osvětovou aktivitou platformy Naděje pro autismus. Po úvodním setkání ve Zlíně odstartoval 24. března hlavní program, kterým bylo utkání s názvem Legendy Česko-Slovenského hokeje. V charitativním utkání v Uherském Brodě se představila spousta vynikajících hokejistů, kteří působili jak v zahraničí, tak v reprezentačních výběrech svých zemí včetně Petra Čajánka nebo Lubomíra Sekeráše.

Kampaň potrvá do konce dubna. Záštitu nad V. ročníkem celorepublikové kampaně převzal premiér Andrej Babiš. 

Poruchy autistického spektra (PAS) postihují 2,5 procenta populace, tedy 188 milionů osob světa, a až 250.000 obyvatelů České republiky. Představují celoživotní postižení v oblasti vnímání, představivosti a sociální komunikace. V 70 procentech se jedná o postižení kombinované. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…