Česko v Sýrii pomáhá i USA. Udržujete styky s vrahy, udeřil opoziční aktivista

30.01.2015 6:51

Rebelové bojující pro syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi ohrozili českou ambasádu. V blízkosti našeho tamního zastupitelského úřadu dopadlo několik raket. Podle informací pátečních Lidových novin se nikomu nic nestalo, ale incident znovu rozvířil debatu, zda je správné, aby úřad zůstal v provozu. Členové opozice proti Asadovi se ptají, proč Česko udržuje styky s vrahy.

Česko v Sýrii pomáhá i USA. Udržujete styky s vrahy, udeřil opoziční aktivista
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Česká republika udržela diplomatickou misi v syrském Damašku jako jedna z mála západní zemí ve válkou rozvrácené Sýrii. Zasadil se o to exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Naše velvyslankyně Eva Filipi se prý dokonce angažovala v pátrání po občanech Spojených států, kteří v zemi zmizeli. U tří již je jisté, že byli zavražděni radikály z Islámského státu. Česko zastupuje i zájmy Slovenska.

Údajné růžové brýle a záchrana českého lékaře

Před pár dny musela česká ambasáda v Damašku čelit útoku.  „25. ledna ve 14.30 dopadly do blízkosti zastupitelského úřadu čtyři rakety, dvě z nich explodovaly,“ stojí v hlášení, které do Prahy poslal personál diplomatické mise. „Všichni zaměstnanci úřadu jsou v pořádku. Lokální pracovníci byli odesláni do svých domovů.“ Současný šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale ujišťuje, že Češi v zemi zůstanou. Z Černínského paláce ovšem zaznívá i kritika velvyslankyně. Prý situaci v Sýrii líčivá příliš optimisticky, "jako by se tam skoro nic nedělo.

Pochopení pro české styky s režimem syrského prezidenta Bašára Asada nemají někteří  příznivci opozičního hnutí.  „Normální demokratická a svobodná země by přece neměla udržovat diplomatické styky s vrahy,“ uvedl opoziční aktivista Rashid Khalil žijící v Česku. „Paní velvyslankyně přitom hlavně zkraje neustále tvrdila, že se v Sýrii vůbec nic neděje, že jen vláda oprávněně bojuje proti teroristům, a podobně," pokračoval.

Deník také zjistil, že velvyslankyně Filipi pomohla na svobodu jednomu českému lékaři, který přijel do Sýrie údajně s úmyslem pomáhat v tamních vládních nemocnicích a byl zatčen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…