Česko vydáním Torubarova ukázalo závislost na Rusku, řekla ruská novinářka

11.06.2013 12:44

V Rusku je aktuálně čtvrt milionu lidí, kteří byli odsouzeni v procesech na politickou objednávku. Prohlásila to novinářka a opoziční aktivistka Olga Romanova v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Do Prahy přijela mluvit o kontroverzním vydání podnikatele Alexeje Torubarova do Ruska.

Česko vydáním Torubarova ukázalo závislost na Rusku, řekla ruská novinářka
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Romanova je známá tím, že se postavila za svého manžela, podnikatele Alexeje Kozlova, který byl v roce 2009 odsouzen na osm let do vězení za údajný podvod a legalizaci ukradeného majetku. Nejvyšší soud ho ale minulý týden propustil s tím, že mu nic nebylo prokázáno.

„Večer to bude týden. Končí to jen z části. Hlavní je, že je na svobodě, čekají nás ale další procesy za očištění jeho jména,“ komentovala pro Lidovky.cz.

V ruských věznicích loni zahynuly 4 tisíce lidí. Většinou to nebyla přirozená smrt

Romanova přijela do Česka kvůli případu podnikatele Torubarova, který je v současnosti ve vězení ve Volgogradu. „Mám tam případ trvající už 14 let. Člověka obvinili za vraždu, čtyřikrát ho osvobodili, ale odseděl si šest let. Nakonec mu přisoudili kompenzaci 10 tisíc dolarů, ale i to ve finále zrušili,“ popsala situaci v ruské justici.

Novinářka potvrdila, že v ruských vězeních je možné i přijít o život. Její manžel se do takové situace dostal několikrát. „Jen loni v ruských věznicích zahynuly čtyři tisíce lidí, většina z nich podle mě nezemřela přirozenou smrtí. Vedle toho, že se někdo pohádá, jde o vraždy na objednávku. Úplně nejhorší je postup, kdy vytvoří podmínky, které se nedají přežít: Chybí zdravotní pomoc,“ uvedla Romanova.

Jen země závislé na Rusku se chovají jako Česko – vydávají uprchlíky

V souvislosti s případem Torubarov připomíná, že Česko je v Evropské unii a spadá pod štrasburský soud. Ten spočítal, že v ruských věznicích je v současnosti přes 250 tisíc nevinných lidí.

„Mnoho mých kolegů je přesvědčeno, že Česko je ochrání, nechápou, že je to past. Od extradice ruských uprchlíků k příjezdu ruských tanků do Prahy je pouze jeden krok. Takhle vydávají pouze země závislé na Rusku,“ varuje Romanova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…