Česko vyhrálo další spor s Diag Human, mohlo přijít až o 13 miliard

16.06.2018 8:56

Česká republika je vítězem v dalším sporu s Diag Human, a to v Nizozemsku. Tamní Nejvyšší soud včera zamítl kasační stížnost firmy v kauze obchodů s krevní plazmou. Píše to server ČeskéNoviny.cz s tím, že se podařilo zachránit zhruba 13 miliard korun.

Česko vyhrálo další spor s Diag Human, mohlo přijít až o 13 miliard
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podobně už rozhodčí nález z roku 2008, který dával za pravdu firmě Diag Human, rozhodly soudy ve Velké Británii, USA, Belgii, Francii, Rakousku a Švýcarsku.

Jak uvedl náměstek pro legislativu a právo Radek Policar, významné je to, že Nejvyšší soud v Nizozemsku takto rozhodl poté, co náležitě posoudil důsledky usnesení vydaného přezkumným rozhodčím senátem v roce 2014. „Jedná se tak o precedentní rozhodnutí, které bude mít dopad též na ostatní dosud probíhající zahraniční řízení. Potvrzuje se tím, že dosavadní odmítavý postoj České republiky k nárokům společnosti Diag Human vždy byl a je plně oprávněný,“ řekl Policar. 

  • Původní text ZDE.

Kvůli nerealizovaným obchodům s krevní plazmou vedla společnost Diag Human s Českem spor o miliardy korun už dříve. Oproti předchozí arbitráži, ve které firma požadovala komerční nárok proti ministerstvu zdravotnictví, je nová žaloba investičním nárokem na základě mezinárodní dohody.

V polovině května začal kasační stížnost kvůli nárokům Diag Human vůči Česku řešit také Nejvyšší soud v Lucembursku. Stížnost proti pravomocnému rozsudku z loňského dubna nemá odkladný účinek a Diag Human již vloni nechal v Lucembursku obstavit některé české účty u 24 bank. Česko ale zatím v Lucembursku o žádné peníze nepřišlo. 

Firma Diag Human, která oficiálně sídlí v Lichtenštejnsku, počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí v několika zemích o další miliardy korun, a to za údajně ušlý zisk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…