Česko vyšle na Golany a do Mali vojáky, schválila vláda

22.04.2015 15:58

Česká armáda by mohla na Golanské výšiny a do Mali vyslat až 30 vojáků. S misemi pod patronátem OSN dnes vyslovila souhlas vláda, nyní záměr poputuje do Sněmovny. Nasazení vojáků do konce roku 2016 vyjde ministerstvo obrany na 182 milionů korun, úřad bude část peněz požadovat po OSN. Na briefingu po zasedání vlády to řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Česko vyšle na Golany a do Mali vojáky, schválila vláda
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

V Mali již česká armáda nyní působí pod patronací mise Evropské unie. Podílí se na výcviku maliských vojáků, hlídá také velitelství mise v hlavním městě Bamaku na jihu státu. Tedy v místech, kde je bezpečnostní situace poměrně klidná.

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě prosazoval rozsáhlejší zapojení českého vojska na Golanech

Nový mandát umožní vyslání až 25 specialistů. Působit budou na severu africké země, kde se odehrávají boje s islámskými radikály. V misi MINUSMA pod OSN budou spolupracovat s nizozemskými vojáky.

Dalších až pět důstojníků chce česká armáda vyslat na Golanské výšiny do mise OSN UNDOF. Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka by měli do Izraele zamířit tři vojáci. Působit budou ve velitelství mise. Pokud by OSN požadovala navýšení české účasti, odjet by podle mandátu mohli další dva vojáci.

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě prosazoval rozsáhlejší zapojení českého vojska na Golanech. Viděl v tom možnost boje proti islámskému terorismu. Vedení armády ale namítalo, že mise OSN je nebojová a kvůli válečnému konfliktu v Sýrii fakticky nefunkční.

Ministerstvo obrany počítá, že působení 30 českých vojáků do konce roku 2016 by mělo stát 182 milionů korun. "Část vynaložených finančních prostředků bude refundována podle finančního mechanismu OSN," uvedlo ministerstvo.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…