Česko zatím nebude reagovat na kontroly na dálnici do Drážďan

17.09.2015 11:40

Česká policie zatím nebude reagovat na zavedení německých kontrol na sasko-české hranici do Drážďan. Běženci neprocházejí ve velkých počtech, řekla dnes ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Česko zatím nebude reagovat na kontroly na dálnici do Drážďan
Foto: David Hora
Popisek: Symbolická blokáda hraničního přechodu v Dolním Dvořišti uskupením Blok proti islámu

Tuzemská policie ve středu zadržela 45 migrantů, 41 pocházelo ze Sýrie. Provoz na dálnici D8 u hranic s Německem je zatím plynulý, zjistila na místě zpravodajka ČTK.

Kolony se zatím netvoří

Německá policie ve středu zavedla hraniční kontroly na dálnici A17, na kterou z české strany navazuje ústecká dálnice D8. Opatření zdůvodnila obavou z rostoucího počtu převáděčů lidí v důsledku situace v Maďarsku a Srbsku.

U pohraničních Petrovic na Ústecku se na dálnici D8 dlouhé kolony dopoledne zatím netvořily. Německá policie za hranicí svedla dopravu do jednoho pruhu. Namátkově posílá zejména autobusy a velká nákladní auta na odstavné parkoviště, kde kontroluje zavazadlové a nákladní prostory, zjistila zpravodajka ČTK. Kontroly začaly ve středu v 17:00.

Od neděle jsou zpřísněny kontroly na česko-rakouské hranici

Česká policie zatím reagovala na obnovení kontrol na německo-rakouské hranici. Od neděle zpřísnila opatření na česko-rakouské hranici kvůli obavám, že by tudy mohlo směřovat větší množství migrantů.

Podle Rendlové zatím není důvod stávající opatření měnit, protože se počet zachycených migrantů výrazně nemění a uzavření hranic sousedních zemí se dosud neprojevuje. „Není na místě upravovat policejní opatření, uvidíme, co bude dál,“ řekla dnes ČTK Rendlová.

V Česku dnes uplynuly tři měsíce, před kterými ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vyhlásil zvýšené policejní kontroly 17. června. Policie od té doby zajistila 2866 uprchlíků. Zpřísnění kontrol se týká zejména krajů, které sousedí s Rakouskem. Policisté se zaměřují na hlídání silnic i železničních tratí.

Za prvních osm měsíců letošního roku vzrostla nelegální migrace o více než 109 procent. Od ledna do konce srpna bylo na českém území zjištěno 6092 cizinců, což je meziročně o 3214 případů více. Pro drtivou většinu uprchlíků je Česko tranzitní zemí, přes kterou projíždějí při cestě do západoevropských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…