Česko zatím nebude reagovat na odvolání palestinského velvyslance

16.05.2018 16:43

Česko vzalo na vědomí povolání palestinského velvyslance na konzultace a zatím nebude reagovat stejným krokem. ČTK to dnes řekla mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Palestinci odvolali velvyslance z České republiky a dalších tří zemí EU, jejichž zástupci se zúčastnili nedělní recepce u příležitosti pondělního slavnostního otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě.

Česko zatím nebude reagovat na odvolání palestinského velvyslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening na Hradčanském náměstí při příležitosti 70 let od palestinské Nakby. Akce se konala v reakci na oslavu vzniku Izraele na Pražském hradě

„Byli jsme informováni palestinským velvyslanectvím. Bereme to na vědomí,“ řekla ČTK Lagronová. „V tuto chvíli necítíme potřebu přistoupit k recipročnímu kroku,“ dodala. Česko má na palestinském území styčný úřad v Ramalláhu a také honorárního konzula v Betlémě. České zájmy zastupuje rovněž velvyslanectví v Tel Avivu, do jehož působnosti spadají konzulární záležitosti.

Kromě českého velvyslance povolali Palestinci také svého zástupce z Rakouska, Rumunska a Maďarska. Americký zastupitelský úřad v Jeruzalémě byl otevřen v pondělí u příležitosti 70. výročí vzniku izraelského státu. V té době se v Pásmu Gazy konaly protesty Palestinců, při kterých izraelské bezpečnostní složky usmrtily bezmála 60 lidí.

Kriticky se ke stěhování amerického velvyslanectví chtěla vyjádřit Evropská unie. Česká republika, Maďarsko a Rumunsko ale přípravu společného prohlášení 28 zemí EU zablokovaly. Česká diplomacie to vysvětlila tím, že EU své stanovisko k přesunu ambasády formulovala již loni v prosinci a není třeba se k němu vyjadřovat znovu. Palestinci postup trojice zemí EU odmítli a upozornili na dopad na budoucí vztahy s arabskými zeměmi.

Ostatní státy EU byly vůči americkému postupu kritické. Většina zemí včetně Francie nebo Německa to vyjádřila i tím, že své pozvánky na recepci a otevření úřadu odmítly. Stejně se zachovaly i Rusko nebo Austrálie.

Česká republika v poslední době přistoupila k několika krokům, kterými zdůraznila své dobré vztahy s Izraelem. Prezident Miloš Zeman letos hostil na Pražském hradě recepci k oslavě 70. výročí založení Izraele. Zopakoval tam své přání, aby Česká republika měla ambasádu v Jeruzalémě, nikoliv v Tel Avivu.

Česko chce do konce května v Jeruzalémě otevřít honorární konzulát a do konce roku Český dům jako prostor pro česko-izraelskou kulturní, obchodní a mezilidskou výměnu. Diplomacie zdůrazňuje, že všechny kroky Česka budou v souladu s postoji EU a OSN ke konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Také případný přesun české ambasády, o němž mluví Zeman, je podle diplomacie otázkou dalšího vývoje a jednání s partnery.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …