Česko získá jen podřadné ministerstvo, tvrdí komentátor Pečinka

14.07.2014 22:47

Vládní koalice hledá eurokomisaře. Pondělní jednání ale nepřineslo výsledek. Pokračovat se má v úterý večer. V pořadu Události, komentáře se k tomu vyjadřovali Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Igor Jakubčík (ČSSD). Vláda se prý učí, jak nalézt kompromis. S tím ale není spokojen komentátor Bohumil Pečinka. Podle něj teď ČR získá jen podřadné ministerstvo.

Česko získá jen podřadné ministerstvo, tvrdí komentátor Pečinka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Podle Benešíka se eurokomisař v Česku hledá v současném koaličním formátu poprvé. Proto možná trvá výběr kandidáta tak dlouho.

Vláda se učí, jak nalézt kompromis

„Částečně se vláda učí, jak nalézt kompromis. Politické frakce avízovaly, že složení Evropské komise bude kopírovat výsledky evropských voleb, což je v této instituci vůbec poprvé,“ upozornil Benešík v Událostech, komentářích.

Hnutí ANO prosazuje ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou, která má zkušenosti s čerpáním evropských dotací.

Byla by škoda, kdyby Jourová odešla do EK. V ČR by se kvůli tomu mohlo zpozdit čerpání dotací 

„Jourová je jednou z několika jmen. Její nominace je ze strany hnutí ANO poněkud překvapivá a my se s tím sžíváme. Je to pro nás nová situace a nikdo po nás nemůže chtít rozhodnutí v řádu hodin,“ prohlásil Benešík za lidovce.

Sociální demokraté si ale trvají na svém kandidátovi Pavlu Mertlíkovi. „Paní ministryně Jourová je velmi dobrou ministryní a byla by velká škoda, kdyby odešla na funkci evropské komisařky. Má na starost důležitou záležitost, kterou jsou evropské fondy. Kdyby odešla, tak by ten nový člověk mohl způsobit výrazné prodloužení čerpání z evropských fondů,“ obává se Igor Jakubčík.

Nemělo by hrát roli, zda je kandidátem žena nebo muž

Oba poslanci se shodli, že by nemělo hrát roli, zda je kandidátem žena nebo muž. „Jedná se o kvalitu kandidáta. Hlasy, které zaznívají z Bruselu, je záležitost spíše okrajová,“ tvrdí Jakubčík.

Český eurokomisař by mohl dostat na starost právě resort strukturálních fondů. Vláda se přitom od začátku roku ohlížela po silových resortech jako je průmysl, doprava nebo rozpočet EU.

„Strukturální operace jsou významné portfolio, ale nastavují se jednou za sedm let. Pokud bychom získali toto portfolio, tak by náš eurokomisař toto ovlivňoval až v dalším období,“ míní Benešík.

Česko získá podřadné ministerstvo, tvrdí politologové

Komentátor časopisu Reflex Bohumil Pečinka poté prohlásil, že Česko nejspíš získá nějaké podřadné ministerstvo vinou vlády, která se nedokázala shodnout na jednom jméně.

„To, čeho jsme svědky, je taková stínohra. Dnes už je v podstatě dohráno. Má se nominovat kandidát a pak nastat jemná vyjednávání. Ta důležitá ekonomická ministerstva, o kterých celou dobu tato vláda mluví, jsou už rozdělena,“ vysvětlil Pečinka. Podle něj průmysl a rozpočet obsadí kandidáti z Polska, Itálie nebo Finska.

Politolog Lukáš Jelínek neskrýval, že je z probíhajícího vládního jednání rozčarovaný. Výběr českého eurokomisaře prý probíhá až na poslední chvíli a přitom se o tom mluví už několik měsíců.

„Neodhlížel bych od toho, že se jedná o ženu, protože to skutečně může hrát roli. To, že (Jourová) pochází ze strany, která skoro vyhrála volby, z ní může dělat silnou politickou osobnost,“ tvrdí Jelínek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…