Česko získalo jednoznačně první místo v kouření marihuany

05.01.2016 14:31

Jsme zemí hříchů, bojujeme proti nim, ale v opačném pořadí. Ve spotřebě cigaret jsme devátí a v hazardních hrách až dvanáctí. Na alkoholiky a drogově závislé si náš stát zatím netroufá.

Česko získalo jednoznačně první místo v kouření marihuany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Kde na světě se konzumuje nejvíc drog, pije nejvíc alkoholu, kouří nejvíc cigaret a podléhá hazardu? U nás! V oficiálním žebříčku nejvíce neřestných zemí obsadila Česká republika první místo.

Statistika Bloombergu sledovala u osob starších 15 let užívání alkoholu a cigaret, různých druhů drog (amfetaminů, cannabisu, kokainu, extáze a opiátů) a objem hazardu vzhledem k ročnímu hrubému domácímu produktu. Země s nejvyšším výsledkem v dané kategorii obdržela 25 bodů, stát s nejnižším 0, zbylé obdržely podle pořadí různé počty bodů v tomto rozmezí.

Česká republika s převahou zvítězila a získala 64,5 body před druhým Slovinskem a třetí Austrálií. A to díky tomu, že jsme obsadili přední místa ve všech druzích neřesti. Jiné země jsou vždy zaměřeny jen na některou z „drog“. Bělorusko například vévodí statistikám vypitého alkoholu, ale v drogách nebo hazardu je daleko za Českem. V hazardu se točí nejvíc peněz na Filipínách a nejvíc kuřáků je v Bulharsku. Česko vévodí pouze dílčímu žebříčku – ve spotřebě marihuany je jednoznačně první na světě, extáze je oblíbenější pouze v Austrálii. O tom, že jsme zemí hříchu svědčí i fakt, že Slovensko, které ještě před nedávnem bylo s námi ve společném státu, je až na slušném 18. místě.

Nejméně neřestnou zemí je dle amerických výzkumníků nevinná Zambie s 6,2 body získanými především za užívání cannabisu.

Ve spotřebě alkoholu jsme čtvrtí, v konzumaci drog šestí, ve spotřebě cigaret devátí a v hazardních hrách až dvanáctí. Pořadí je tedy přesně opačné, než jakou důležitost přikládá boji proti těmto neřestem a závislostem naše vláda. Začali jsme „tvrdě“ bojovat s hazardem a s kuřáky; proti drogám a alkoholu se zatím naši politici vystupovat neodvážili, i když jsou u nás daleko rozšířenější a nebezpečnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…