Československá rozvědka v Norsku knižně

15.10.2018 16:32

Na knižní pulty přichází dílo, které popisuje nepříliš známou oblast ve vztazích mezi Československem a Norskem v období po druhé světové válce. Kniha podrobně mapuje československé špionážní aktivity v souvislosti s Norskem od únorového převratu 1948 až do pádu komunismu v roce 1989 a zasazuje je do širšího kontextu politických, obchodních a kulturních norsko-českých vztahů i dění v Evropě. Čtenář v knize nalezne mimo jiné konkrétní lidské osudy a příběhy.

Československá rozvědka v Norsku knižně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslankyně Norska Mrs. Siri Ellen Sletner s překladatelkou

„Kniha pojednává o činnosti I. Správy SND, rozvědky komunistického Československa, v Norsku. Špioni z bývalého kláštera křižovníků v Praze založili svou první rezidenturu na velvyslanectví v Oslu v roce 1956 a až do roku 1970, kdy byla politická zpravodajská činnost minimalizována, uskutečnili v Norsku řadu operací. Plný rozsah činnosti československých špionů v Norsku asi nebude nikdy přesně znám. Existují však důkazy, že zprávy z rezidentury v Oslo byly několikrát předány přímo nejvyššímu vedení komunistického režimu a že se StB prokazatelně podařilo infiltrovat do norských tajných služeb,“ píše na úvod knihy autor Terje B. Englund.

Ten působí jako norský novinář a spisovatel, který se ve svých dílech věnuje hlavně problematice střední a východní Evropy. Od roku 1993 žije v Praze, kde spolupracoval s Norským rozhlasem a dalšími skandinávskými médii. Mezi jeho díla patří například kniha The Czechs in a Nutshell, v překladu Češi v kostce, kulturně-historický průvodce pro cizince, který vyšel roku 2004. Věnuje se také překladatelství a v současné době působí na velvyslanectví Norska v Praze jako poradce pro komunikaci a obchodní záležitosti.

ParlamentníListy.cz přináší ukázku z knihy, kterou jsme měli možnost prolistovat.

„Jednoho pátečního odpoledne v červenci 1981 v restauraci v Mladé Boleslavi byl na setkání se dvěma příslušníky StB Wartalského, informátor povýšen na plnohodnotného agenta. Když podepsal závazek o spolupráci, dostal MICHAL od svého řídícího důstojníka vyplaceno 1500 československých korun – částka odpovídala zhruba jeho měsíční mzdě učitele. V nadcházejících letech měl obdržet mnoho dalších štědrých výplat. Agent MICHAL byl okamžitě začleněn do probíhající operace ČERVOTOČ. Tím, že StB své agenty infiltrovala do opozičního hnutí v Polsku a Československu, chtěla získat přehled o komunikačních kanálech disidentů, plánovaných akcích a jejich budoucích cílech.“

Špion, který přišel pozdě, vychází v nakladatelství Prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…