Československo by se stejně časem rozpadlo, myslí si historik

06.10.2012 13:21

Přesně před dvaceti lety se představitelé ODS a HZDS definitivně dohodli na zániku společného státu Čechů a Slováků k 1. lednu 1993. Profesor Jan Rychlík je přesvědčen, že slovenská reprezentace po červnových volbách už jednoznačně směřovala ?k rozdělení republiky a jednalo se o krok, ke kterému by dříve nebo později došlo.

Československo by se stejně časem rozpadlo, myslí si historik
Foto: archiv
Popisek: Pár fotografií prezidenta z akcí. Hledejte jeho ochranku.

"V dějinách není nic nevyhnutelného. Česko-slovenský kompromis v letech 1990–1992 byl možný, ale jen do voleb v červnu 1992. Křesťansko-demokratické hnutí a Veřejnost proti násilí, dvě hlavní koaliční strany na Slovensku v letech 1990–1992, totiž Československo jako jediný subjekt mezinárodního práva ?s jednotnou měnou, zahraniční politikou a obranou nezpochybňovaly," vysvětluje Rychlík pro server Denik.cz.

A červnové volby z roku 1992 podle něj všechno rozhodly. Vítěz Vladimír Mečiar požadoval svrchovanost obou zemí. "Podobné řešení by znamenalo ve skutečnosti tak jako tak zánik Československa jako státu: vznikla by jakási evropská miniunie pro 2 státy, která by se ale časem stejně rozpadla, protože při pouze dvoučlenné unii by se dříve či později objevil nějaký problém, který by se nepodařilo vyřešit konsensem obou republik," popisuje historik.

Mečiar s osamostatněním počítal, i když se objevily návrhy na jakési spojení obou zemí, třeba od tehdejšího poslance Miloše Zemana. To však odmítal Václav Klus, což Rychlík považuje za logický krok. "Opoziční sociální demokracie – na rozdíl od vládních stran – totiž nějaké volné česko-slovenské spojení, tj. myšlenku unie, apriori neodmítala," dodává historik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…