Českou historii zneužívají i politici, říká spolutvůrce Českého století

28.11.2013 15:00

Historik Pavel Kosatík je jedním z tvůrců seriálu České televize České století. V rozhovoru pro server Lidovky.cz říká tvůrce scénáře pro tento seriál, že mu šlo především o vyvolání otázek nad momenty českých dějin. Česká historie totiž podle něj představuje dynamit, neboť bývá často zneužívána. Vidíme to prý i v politice.

Českou historii zneužívají i politici, říká spolutvůrce Českého století
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

„Česká historie je dynamit, lidi nejsou ze škol vedení k tomu, aby o ní samostatně přemýšleli, spíš spoléhají na to, že někdo někde, nějací experti, jim, když bude nejhůř, všechno nezištně řekne. Výsledkem jsou manipulace, kterých jsme často svědky třeba v politice,“ poznamenává Kosátík.

Každá generace může stejné historické události interpretovat jinak. Pokud je interpretovat přestane, tato obrazně řečeno zemře. Kladení otázek a předestírání nějakých názorů považuje za velmi důležité, lidé by podle jeho názoru měli přemýšlet o své vlasti, nevyjímaje její historii. V souvislosti s Mnichovskou dohodou se totiž nabízí také otázka „Bránili bychom naši zemi dnes?“. A podobných otázek si můžeme klást celou řadu.

Podstatné podle Kosatíka je, aby občané nahlédli, že současné problémy České republiky často nemají kořeny jen v komunistické éře, nýbrž i v dění před rokem 1948. „Že tady tolik lidí nemá občanské sebevědomí a nechají si třeba vládnout vládou, která vznikla z vůle jediného člověka, není dáno jen tím, co tady napáchali komunisti. Buď to bude pokračovat, nebo se potřeba důstojnosti v lidech probere – a ta historie potom dopadne podle toho,“ míní historik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…