Českou podporu disidenta nese Čína nelibě

10.12.2010 14:49

V pátek se v norském hlavním městě Oslo předávala Nobelova cena míru. Čína žádala, aby státy bojkotovaly předání ceny disidentovi Liou Siao-pou. Jakub Lepš z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy vysvětloval, jak může podpora disidenta ovlivnit vztahy mezi Českem a Čínou.

Českou podporu disidenta nese Čína nelibě

Legitimita režimu v Číně stojí a padá na současném ekonomickém růstu a schopnosti zvyšovat životní úroveň u části obyvatel. Proto je Peking nervózní z jakékoliv výzvy na podporu lidských práv, která může s režimem výrazně zahýbat.

Jakub Lepš přesto nepočítá s nějakým zlomem v čínské politice. Poukázal na razantní krok čínské vlády proti studentským protestům na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. „Země na základě tohoto principu funguje a strana ho chce za každou cenu udržet," řekl Lepš serveru iDNES.cz.

Vztahy s Českem?

Čínského disidenta Lio Siao-po navrhl na Nobelovu cenu Václav Havel a někteří čeští zákonodárci. To může mít vliv na vztahy mezi Čínou a Českou republikou.

„Čína nezapomíná. Pokud dojde na situaci, kdy nás bude moct v uvozovkách odměnit, udělá to," myslí si Lepš. Podle něj by Čína vzala v potaz postoj České republiky například při rozhodování o velké zakázce.

Čína provádí takzvanou dolarovou diplomacii. V zemích, které jsou s ní zadobře, bude velmi ochotně investovat. Na předávání Nobelovy ceny tak nedorazily státy jako Rusko, Venezuela, Saudská Arábie, Afghánistán nebo Irák.

Západ se montuje do politiky režimů

„Země typu Rusko nebo Kazachstán si prostě nepřejí, aby někdo jejich disidentům uděloval Nobelovy ceny míru. Není jim sympatický princip, že Západ oceňuje někoho z opozice," vysvětluje Lepš. Dodal, že neúčast Afghánistánu a Iráku značí oslabení vlivu USA na tyto země.

Lepš dále nepředpokládá, že by západní země nějak tlačily na zmírnění režimu v Číně. „Západ se primárně potřebuje dostat z ekonomické krize a nějaká válka slov je to poslední, co potřebuje. Tlakem na Čínu se ničeho nedosáhne," uzavřel rozhovor pro server iDNES.cz.

Související:

KONS: Zastavte genocidu obyvatel Tibetu 

Kvůli dni za lidská práva se chystá řada demonstrací 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…