Česku pomohou obnovitelné zdroje, zaznělo v ČT. A Mládek se rozčílil

30.05.2014 22:30

Jak dosáhnout energetické soběstačnosti Česka? Výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák a regionální koordinátor Greenpeace ČR Jiří Jeřábek mají za to, že nám pomůže jít cestou obnovitelných zdrojů. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ale připomněl, že české domácnosti platí za energie obrovské peníze a to právě kvůli obnovitelným zdrojům.

Česku pomohou obnovitelné zdroje, zaznělo v ČT. A Mládek se rozčílil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Spor mezi Ruskem a Ukrajinou fakticky ohrožuje i Česko, a to po energetické stránce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ujišťuje, že Česko má zásoby plynu na víc než tři měsíce a pravda je, že v tuto roční dobu se plynová krize nejeví jako příliš aktuální. Jenže jaro a léto netrvá věčně, spory mezi Ukrajinou se mohou protáhnout na velmi dlouhou dobu. O energetické bezpečnosti naší země proto v pátečních Událostech, komentářích diskutovali ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák a regionální koordinátor Greenpeace ČR Jiří Jeřábek.

Slunce bude vždy zadarmo

Ministr Mládek v televizi uklidňoval, že EU splatila část svého dluhu a to dává naději na další jednání o situaci. Následně podotkl, že by se Česko v krizových chvílích mohlo obejít i bez plynu proudícího přes Ukrajinu. Česko má totiž i jiné cesty.

Jeřábek z hnutí Greenpeace ale v ČT vyzval, aby se Česko zaměřilo více na obnovitelné zdroje. Z dlouhodobého hlediska by to snížilo českou energetickou závislost na Rusku. „V tom dlouhodobém hledisku může Česko a EU snížit svou závislost na energii z Ruska o 30 procent. Slunce bude vždy zadarmo, vítr bude vždy zadarmo, ale plyn nevíme, kolik bude stát,“ podotkl Jeřábek. Stejně tak je třeba hledat cesty, jak energiemi neplýtvat. Sedlák dal v tomto představiteli Greenpeace zcela za pravdu.

V porovnání s jinými státy EU platíme hodně

„Energetické úspory a zateplování budov, to je něco, k čemu se hlásí i Ministerstvo průmyslu a obchodu,“ poznamenal Mládek. Podle jeho názoru ale nesmíme zapomínat na to, jak to u nás s obnovitelnými zdroji a jejich dotováním vypadalo ještě před pár lety. České domácnosti již dnes platí velké částky za energie. Mládek připomněl, že v rámci EU jsou domácnosti už na třetím místě z hlediska výdajů na energie.

Došlo i na otázku břidlicového plynu. Koordinátor Greenpeace v něm vůbec nevidí spásu, protože jeho těžba s sebou nese značná rizika. Dále poznamenal, že dovoz tohoto plynu z USA do Evropy rozhodně nebude levnější.

Sedlák znovu zopakoval, že českou cestu vidí v podpoře solárních, případně větrných elektráren. Pozastavil se také nad tím, že česká vláda v budoucnu plánuje až 19 % energie vyrobit z obnovitelných zdrojů. Mládek to korigoval, že by mohlo jít o sedmnáct procent, ale tohoto podílu půjde podle ministra dosáhnout za cenu obrovských nákladů.

Dostavba Temelína a Dukovan

Faktem však také je, že Česko zatím dováží jaderné palivo z Ruska. Ministr ale prý usiluje o to, aby se to změnilo a Česko bylo v budoucnu nezávislé až 3 roky na dodávkách jaderného paliva z vnějšku. A pokud by byl znovu vyhlášen tendr na dostavbu Temelína nebo Dukovan, pak je z hlediska státu nejlepší, aby se do něj přihlásilo co nejvíc uchazečů. Jeřábek k tomu dodal, že jadernou energii považuje za nebezpečnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…